Jelenlegi hely

Címlap » Pályázatok

Határtalanul! pályázat (HAT-15-05-04084)

Kalandozások a Felvidéken – Játsszunk határtalanul!

A 7.B osztály „Határtalanul” pályázat (HAT-15-05-04084) keretében a Felvidékre utazik 2016 április első hetében. A három napos program során felkeressük Mikszáth Kálmán szülőházát Szklabonyán, a Madách család kastélyát Alsósztregován, meglátogatjuk Krasznahorka büszke várát és reméljük lehetőségünk lesz a Buzgó barlangot (Krasznahorkai barlang) felfedezni.

Ellátogatunk Eperjesre, Kassára, Rimaszombat és Rozsnyó városába.

A pályázat keretében 2016. március 10-én a Magyarság Házában jártunk, amely meglátogatását fakultatív programként iktattuk pályázati tevékenységünkbe.

A három előkészítő óra keretében a pályázatban részt vevő diákok megismerkednek a terület természeti adottságaival, növény- és állatvilágával, továbbá megismerkednek a Felvidék kultúrájával, magyar kötődésű irodalmával, történetével. Megismerkednek a méta-játék szabályaival, megtanulják játszani, amelyből rövid bemutatóra is sor kerül.

 Határtalanul! pályázat (HAT-15-05-04084)

Kalandozások a Felvidéken – Játsszunk határtalanul!

A Németh László Gimnázium, Általános Iskola 7.B osztályos tanulói (37 diák és 4 tanár) a „Határtalanul” pályázat (HAT-15-05-04084) keretében tanulmányi kiránduláson vettek részt a Felvidéken, Szlovákiában 2016 április 6-8. között. A három napos program során meglátogattuk Mikszáth Kálmán házát Szklabonyán, a Madách család kastélyát Alsósztregován, megnéztük Krasznahorka büszke várát és izgalmas túrát tettünk a Buzgó barlangban. Térkép segítségével felfedezték a diákok 7-8 fős csoportokban Rimaszombatot és Rozsnyó városát. Megtekintettük az Andrássy család kastélyát Betlérben, ellátogattunk Eperjesre, Kassára, ahol megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc sírját.

Szállásunk Várhosszúréten volt, ahol találkoztunk és közös programot szerveztünk az ott működő magyar iskola diákjaival.

A pályázat keretében 2016. március 10-én a Magyarság Házában jártunk, amely meglátogatását fakultatív programként iktattuk pályázati tevékenységünkbe.

A három előkészítő óra keretében a pályázatban részt vevő diákok megismerkedtek a terület természeti adottságaival, növény- és állatvilágával, továbbá a Felvidék kultúrájával, magyar kötődésű irodalmával, történetével.

A programban régi játékokat is gyűjtöttek a résztvevő diákok (szüleik gyermekkorának játékait), amelyeket a Magyarság Házában ki is próbáltak. Felkutattuk a 20 század eleji gyerekkori játékokat is, így találtunk rá a métára, melyet megismertünk, elkészítettük a szükséges eszközöket is hozzá (ütőket, rongylabdákat), megtanultuk hogyan kell játszani, és megtanítottuk a várhosszúréti iskola diákjainak is, és átadtuk az itthon számukra elkészített eszközöket.

http://promenad.hu/cikk/a-felvideken-kalandoztak-a-nemeth-laszlosok-165567