Jelenlegi hely

Címlap

Németh László Tudományos Önképzőkör

2018. 05. 14. - Németh László Tudományos Önképzőkör

Iskolánk diákjai az idei tanévben sokféle versenyen értek el kimagasló eredményeket. Egy TÖK előadás keretében laboratóriumunkban  nagy érdeklődés kíséretében mutatták be előadásaikat.

1.   „ Junior Freshhh” rendhagyó tanulmányi versenyen 2. helyezést ért el iskolánk három 11. B osztályos tanulója: Gilinger Tibor, Kovács Ádám és Bagdi Gyula. Az országos döntőre az öt legjobb csapatot hívták meg, amit a MOL Nyrt. Dunai Finomító területén, Százhalombattán rendeztek. Az előadás címe: Szénhidrogénbontó baktériumok - Áldás vagy átok? 

      Szegeden, a Dugonics András Piarista Gimnáziumban Öveges József emlékére rendezett „Muki bácsi” fizikaversenyen az Ambrus Liliána, Sinka Borbála és Sinka Regina 10. A osztályos csapata I. helyezést ért el. Az előadás címe: Elektrosztatikai kísérletek bemutatása.

3.   Szappanos Vivien és Czékmán Rita 7.C : Jedlik Ányos és a szódavíz – Városi fizika ppt. verseny 7-11. korosztály számára: I. helyezés 

4.   Molnár Adél és Janovics Gréta 9.B osztályos tanulók: Az előadás címe: „Magyar feltalálók: Bíró László” Városi fizika ppt. verseny 7-11. korosztály számára: III. helyezés, valamint Közönség díj.

5.   Lemaitre Lucien 8.A osztályos tanuló az iskolánk által szervezett Diákkonferencián  I. helyezéstért el „Analítikai kémia” – című előadásával. 

      Bíró Ivett és Szűcs Emese 9.A osztályos tanulók a Diákkonferencián III. helyezést, valamint Közönségdíjat értek el „A virágok 50 árnyalata”- című előadásukkal. 

      Kiss Dominika 9.B osztályos tanuló a Diákkonferencián a zsűri „Sugárzások orvosi felhasználása” - című előadását dicséretben részesítette.  

Felkészítő tanáraik: Békefi Ibolya, Bodrogi Judit, Pap-Takácsné Hefler Gabriella, Simon Tibor és Szabó Anita


 2017.02.10. - Dr. Gallé Róbert: Nyolc lábbal a földön, érdekes tények a pókokról

A Németh László Természettudományos Önképző Kör 2017.02.10-én, pénteken a pókok csodálatos világának megismerésére hív TÉGED

 

Előadó: Dr. Gallé Róbert

(Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszék, Egyetemi Adjunktus)

Az előadás témája:  Nyolc lábbal a földön, érdekes tények a pókokról
Helyszín: Labor Előadó, 14:30

A pókok nagyon izgalmas kinézetű és életű állatok. Megijedünk, ha pókot látunk? Valószínűleg azért, mert nem ismerjük őket eléggé. Az előadás célja, hogy néhány érdekes tényt mutatassak be a pókokról. Például gondoltad volna, hogy a legöregebb pókok harminc évig is élhetnek, a legkisebbek meg elférnek a rotring ceruza hegyében? Az első részében megismerkedünk a pókok testfelépítésével és rokonaival, majd néhány érdekes kinézetű vagy viselkedésű pókot nézünk meg, miközben igyekszem válaszolni a kérdéseitekre. Tehát néhány ábra és (nem riasztó) kép bemutatása mellett egy kötetlen hangulatú beszélgetést tervezek.


2017.03.24. - Dr. Molnár Erika: Árulkodó csontok

Dr.Molnár Erika (adjunktus) - Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszék

Bár, a csontok a szó szoros értelmében nem tudnak beszélni, a régészeti ásatásokon előkerült csontvázak az antropológusok munkája révén mégis szóra bírhatók. A történeti embertani kutatások eredményeként képet alkothatunk azokról az emberekről, akiknek csontvázai ránk maradtak, s akiknek a tárgyi hagyatékát, kultúráját a régészet kutatja.
A csontmaradványok „faggatása” során választ kaphatunk olyan régóta vitatott kérdésekre is, mint pl. „Mióta van velünk a rák?”. Az előadás során egyebek közt erre a kérdésre keressük a választ a régészet, a paleopatológia és a modern orvostudomány vizsgálati eszközeinek felhasználásával.

Az előadáson készült összes kép itt megtekinthető.