Jelenlegi hely

Címlap » Pályázatok

Erasmus+

 Schengen 2.0, Leben in Europa ohne Grenzen
Schengen 2.0, Élet egy határok nélküli Európában


Az Erasmus+ programban elkészült prezentációkat, munkákat az alábbi linken lehet megtekinteni: 

https://drive.google.com/drive/folders/1caM0f1qNVUdjBknNrKdpMavqe4uKDdlW?usp=sharing

Részletesen az Erasmus+ programról/ Mehr über das Erasmus+ Programm: https://tka.hu/palyazatok/108/-erasmus

Partnerintézményeink/ Unsere Partnereinrichtungen

1. Gemeinschaftsschule Mettlach-Orscholz
2. Zespol Szkol Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Jana Szczepanika w Krosnie
3. Liceul Vocational Reformat Tg-Mures
4. Collège Sainte-Anne

A projekt főbb célkitűzései/ Die Ziele des Projektes

· Eltérő országok fiataljai közötti együttműködés /Zusammenarbeit zwischen Jugendlichen aus verschiedenen Ländern
·Továbbtanulási esélyek növelése/ Steigerung der Anzahl der Schüler, die einen Abschluss bekommen
·Üzemlátogatások/ Betriebsbesichtigungen
· Az egyes országok munkaerőpiacának megismerése/ Kennenlernen der Arbeitsmärkte
· Iskolai motiváció erősítése/ Die schulische Motivation der Teilnehmer stärken
· Tolerancia, más kultúrákkal szembeni nyitottság közvetítése/ Vermittlung von Toleranz, Offenheit und Verständnis für andere Kulturen
· Kommunikációs képességek erősítése az idegen nyelvek területén is/ Kommunikationsfähigkeiten auf anderen fremden Sprachen fördern
· Modern, multimédiás eszközök használatának elmélyítése/ Förderung der Anwendung moderner Technologien
· Az Európai Unió ideológiájának megértése / Die Idee der EU verstehen
· Tudatos európai polgárok nevelése/ Bewusste europäische Bürger gestalten

Projekttalálkozók/ Projekttreffen

2017. november 20-24. Hódmezővásárhely (Magyarország) / 20-24. November 2017 Hódmezővásárhely (Ungarn)

November 20-án a diákok bemutatták az Európai Unió történelméről, jelenéről a volt KGST országokról a kiselőadásaikat. Délután a résztvevők ellátogattak a hódmezővásárhelyi Belvárosi Fazekasházba, ahol egy tárlatvezetés után a diákoknak lehetőségük volt kézügyességüket kipróbálni workshop keretén belül. A látogatás betekintést nyújtott a mai magyarországi iparművészek világába, megmutatta milyen lehetőségeik vannak a mai multinacionális cégek által uralt piacon. Ez azért volt fontos, mert pályázatunkban vállaltuk az egyes országokra jellemző munkaerő-piaci viszonyok feltérképezését, kiértékelését.

November 21-én a csoport elutazott a magyar határhoz, a Magyar Honvédség kelebiai határvédelmi bázisához.  Itt a diákok megismerkedhettek a határon folyó munkával, a kettős határvédelmi sávval, a kialakításához vezető eseményekkel. A látogatás után kiértékelő beszélgetéssel zártuk a napot.

November 22-én a diákok kiállítást készítettek az iskola aulájában a hétfőn tartott kiselőadásuk témájához kapcsolódva. Fontos megemlíteni a régi útlevelek, vízumokból készített összeállítást, hiszen sok diák nem is találkozott életében útlevéllel, csak hallott róla. Délután a csoport látogatást tett a hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakiskola tangazdaságába, ahol a külföldi diákok megismerkedhettek azokkal a továbbképzési lehetőségekkel, amiket egy dél-alföldi diák választhat, ha a tájegységre jellemző mezőgazdaságban szeretne elhelyezkedni.

November 23-án a csoport ellátogatott Hódmezővásárhely egyik legnagyobb munkáltatójához a Villeroy&Boch Magyarország Kft. üzemébe. A diákok mindamellett, hogy megismerkedhettek egy nagyüzemben folyó munkával, kerámiagyártás rejtelmeivel, elvégezhették kutatómunkájukat a magyar munkavállalók helyzetével kapcsolatban. Az eredményeket a már korábban említett összefoglaló táblázatban fogjuk kiértékelni, összehasonlítani, a pályázat végén, amikor az összes ország válasza rendelkezésre áll. Délután a csoport látogatást tett a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeumban, ahol a diákok megismerkedhettek azzal a világgal, ami a vasfüggöny lebontása előtt uralkodott, amikor Európa még nem az egységességéről volt híres.

November 24-én pénteken a csoport elutazott Szegedre, ami a dél-alföldi régió legfontosabb képzési központja, ahová Európa minden részéről jönnek vendéghallgatók. A csoport megtekintette az árvízi emlékművet a Tisza partján, és rövid előadást hallgathattak meg arról, hogyan fogott össze Európa, mikor a szinte teljesen megsemmisült Szegedet megsegítették az árvízi újjáépítéseknél. A találkozót búcsúvacsorával zártuk pénteken délután.

A találkozóról készült sajtóhírek az alábbi linkeken olvashatóak / Links zum Projekttreffen in Ungarn:

http://www.vasarhely24.com/iskolapad/negy-orszagbol-erkeztek-cserediakok-vasarhelyre

http://www.vasarhely24.com/vasarhely/ot-orszag-diakjai-kerestek-fel-az-emlekpontot

https://nlghmv.hu/content/2017-11-20-erasmus-program-0

A találkozón készült képek megtekinthetőek itt / Die Bilder des Treffens kann man sich hier anschauen: https://drive.google.com/drive/folders/1BpRi5D-OpW8dn9cwiRbuysCidl09jyZh

 

2018. április 23-27. Krosno (Lengyelország) / 23-27. April 2018  Krosno (Polen)

Április 23-án hétfőn a diákok a lengyelországi fogadóintézmény előadótermében előadták kiselőadásaikat a fontosabb magyarországi ünnepekről. A projekt keretein belül készült egy, az összes résztvevő ország, vallási ünnepét magába foglaló naptár is. A naptárból iskolánk is kapott példányokat, amik kifüggesztésre kerülnek. A naptár bővíti a diákok látásmódját, megismerkedhetnek a közös kultúránkból eredő közös ünnepekkel, illetve megismerkedhetnek az egyes országok egyedi vallási, nemzeti eseményeihez fűződő ünnepekkel. A termék jó alkalom arra is, hogy az egyes országok résztvevői felhívják intézményük diákjai figyelmét az Erasmus+ pályázatokban rejlő lehetőségekre. A nap folyamán megtekinthettünk egy a vendéglátó iskola aulájában korabeli öltözeteket bemutató kiállítást. A délutáni városnézés során megismerkedhettünk azzal a szoros kereskedelmi kapcsolattal, ami az Osztrák-Magyar Monarchia idején Krosno és Magyarország északi borvidékei között kialakult.

 Április 24-én délelőtt országunk diákjai kiselőadást tartottak az Osztrák-Magyar Monarchiában élt kisebbségek életéről, szokásairól, népviseletéről. Ehhez az anyagot még a mobilitás megkezdése előtt kellett összegyűjteniük. Pályázatunk címe: Europa ohne Grenzen - amely azt a kulturális sokszínűségre próbál rávilágítani, ami a mai Európai Uniót jellemzi. Ennek tükrében az Osztrák-Magyar Monarchia is ilyen kulturális sokszínűséget testesített meg. Ehhez a programponthoz kapcsolódott a Sanok-ban található skanzen meglátogatása, ahol a résztvevők megismerkedhettek a korabeli emberek ruházatával, mindennapi életével, használati eszközeivel. A délután folyamán olyan ritka kézműves iparággal ismerkedhettek meg a résztvevők, mint a tekerőlant készítés.

 Április 25-én a csoport egész délelőtt és kora délután a krosnoi kulturális központ, a Regional Center of Borderland Cultures épületében begyakorolták azokat a tájegységükre jellemző néptáncokat, amiket korábban az utazás előtt megtanultak. A programhoz tartozott még egy lengyel néptánc begyakorlása, és bemutatása, amit közösen mind az 5 résztvevő ország diákjai együtt eltáncoltak. A tánchoz népviseletbe kellett öltözniük, ami az élményt még valóságosabbá tette.

Április 26-án csütörtökön látogatást tettünk a Rymanów-ban található üvegkészítő manufaktúrába, ahol a résztvevők megismerkedhettek az üvegkészítés rejtelmeivel. A pályázatunk részét képezi az, hogy a diákok kutatást végeznek az egyes országokban az ottani munkavállalók helyzetével kapcsolatban. Ehhez összeállítottunk egy közös kérdéssort, amit minden egyes országban feltesznek az adott üzemben a diákok. A pályázat legvégén összehasonlító táblázatban értékeljük az eredményeket. Délután ellátogattunk a krosnoi Glass Heritage Centre - Üveg Örökség Központ-ba, ahol a nagyüzemi üveggyártással ismerkedhettek meg a kísérők, a diákok pedig workshop keretén belül ki is próbálhatták magukat.

Április 27-én pénteken Krakkóba utazott a csoport, ahol a város szempontjából fontos kisebbség, a zsidóság múltával, jelenével ismerkedhettünk meg. Az ismeretszerzés fontos állomása volt a Schindler gyár meglátogatása, ahol a gettóban zajló életről, az üldözésről, a második világháború borzalmairól szerezhettek ismeretet a diákok. A mobilitást városnézés zárta.

A találkozón készült képek megtekinthetőek itt/ Die Bilder des Treffens kann man sich hier anschauen: https://drive.google.com/open?id=15dsu1xU_2PatOPFR-i3g3IA65FJ2YIHA

 

2018. november 5-9. Mettlach-Orscholz (Németország) / 5-9. November 2018 Mettlach-Orscholz (Deutschland)

November 5-én diákjaink a németországi fogadóintézmény épületében találkoztak a többi országból érkezett diákokkal. A köszöntő után diákok bemutatták, az előzetesen elkészített prezentációikat, utána közösen megtekintettük a Baumwipfelpfad - lombkorona sétányt. A délután megtekintettük Saarburg városát.

November 6-án reggel busszal elutazott a csoport Németország legrégebbi városába Trierbe. Itt az egész napos program során részt vehettünk városnézésen, szabad programon.

November 7-én csoportunk Mettlach-ba utazott, ahol a Villeroy&Boch üzemében tettünk látogatást. Itt megismerkedhettünk az üzemben folyó képzésekről, illetve tájékoztatást kaptak a diákok a Villeroy&Boch vállalati felépítéséről. Itt feltehettük kérdéseinket, ami az ottani munkavállalókat, helyzetüket, munkakörülményeiket illeti. A délutáni tanárkonferencián előkészítettük a következő, romániai találkozót.

November 8-án délelőtt az orscholzi iskolában folyó szakmai gyakorlatokról kaphattak tájékoztatást diákjaink. Megismerkedhettek a pályaválasztást elősegítő felmérő rendszerrel. Délután Schengenbe, majd Luxemburgba utazott a csoport, ahol egyrészt a schengeni Európa Múzeumot, illetve az Európa Parlamentnek korábban otthont adó épületet látogattuk meg.

November 9-én a közeli Villa Borg-ban részt vettünk a -Berufsperspektiven in einem grenzenlosen Europa - Munkaerőpiac perspektívái egy határok nélküli Európában című konferencián. 

A találkozóról készült sajtóhíreket az alábbi linkeken találja / Weitere Links zum Projekttreffen in Deutschland:

https://nlghmv.hu/hirarchivum/2018?page=20

https://www.saarbruecker-zeitung.de/saarland/merzig-wadern/mettlach/erasmus-treffen-an-der-gemeinschaftsschule-orscholz_aid-34175859

https://www.e-nepujsag.ro/articles/erasmus-projekttalalkozon-a-marosvasarhelyi-reformatus-kollegium?fbclid=IwAR3gFFYFhD_k8wcfTdX-7roGTuie6ltT4EyltM9kOn_k_G7AH0qohom6YS8

A találkozón készült képek megtekinthetőek itt/ Die Bilder des Treffens kann man sich hier anschauen:

https://drive.google.com/drive/folders/1EEC3w2W32a559PLNQG9Y5XAyYW1Bp2a5

 


A marosvásárhelyi (Románia) találkozóról itt ilvasható a beszámoló.Erasmus+ projekthét a németországi Saarland tartományban.

Vasárnap kora este érkeztek haza azok a diákok, akik az Erasmus+ keretében megvalósult németországi projekthéten vettek részt.

NLG-s diákok 2018. november 3-án indultak a németországi Orscholz településre, amely a német, luxemburgi, francia határhármas közelében fekszik.

 A fogadó intézmény a Gesamt- und Gemeinschaftsschule Mettlach-Orscholz volt.

A projekthét, ami egy 36 hónapos programsorozat része a „Perspektívák a munkaerőpiacon egy határok nélküli Európában” címet viselte.

A diákok előadásokat hallgathattak meg a német iskolában folyó pályaorientációról, a diákok 2 hetes gyakornoki tapasztalatairól, illetve november 9-én részt vettek a „Berufsperspektiven in einem grenzenlosen Europa” elnevezésű konferencián. 

 

Az NLG-s diákok mindemellett bemutatták a magyar munkaerőpiac kihívásait, jellemzőit, bemutattak egy szakmát, amit a német koordinátor iskola kiválasztott, illetve a feladataikhoz tartozott még egy kérdőív készítése is, amit iskolánk a végzős diákjaival töltettek ki névtelenül, és amelyben a pályaválasztással, továbbtanulással kapcsolatos kérdésekre kerestek választ.

 

 

 

 

 

Diákjaink ellátogattak a Mettlach-ban található Villeroy&Boch székhelyére, ahol a múzeum meglátogatása mellett, kérdéseket tehettek fel a németországi munkavállalók helyzetével kapcsolatban.

 

 

 

 

A kötelező feladatok mellett a diákoknak lehetőségük volt az egy hét alatt ellátogatni a világhírű Saarschleife elnevezésű folyókanyarhoz;

 

Németország legrégebbi városába Trier-be;

Luxemburgba az Európai Parlament korábbi székhelyére;

A schengeni egyezmény aláírásának helyszínéül szolgáló Schengen városába;