Jelenlegi hely

Címlap » Bemutatkozás

tortenetunk.jpg

Lánykori nevén: Hódtói Általános Iskola

Később: és Gimnázium

2001. április 18-tól

NÉMETH LÁSZLÓ GIMNÁZIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA

 Hogyan is kezdődött?

A Hódtó napjainkban egy modern lakótelep, mely főként panel emeletes házakból áll. A körzetben kb. 8000 ember lakik.

kofal.jpg

Intézméintezmeny.jpgnyünk helyén 150 éve még kikötő működött. Az árvízvédelmi kőfal mellett 1987-től 1989-ig épült az esztétikailag igényes, oktatás szempontjából minden feltételnek megfelelő, 3 szintes, 3000 m2-es épület Novák István Ybl díjas tervező elképzelése alapján. A beruházás 104 millió Ft-ba került. A város legfiatalabb tanintézete 9 alsós, 2 ötödik, 1 hatodik osztállyal lépett működésbe 22 tanárral. A legjobbak emelt szintű matematika oktatásban vehettek részt és számítástechnikát is tanulhattak.

 Az iskolakezdés kis szépséghibával történt, ugyanis az első héten nem lehetett inni a csapokból, mert a KÖJÁL valamilyen fertőzést talált a vízben. Az építő CSOMIÉP vállalat szódásszifonokat helyezett el, s ezekből lehetett inni. A másik nagy problémát az iskola környezetében található szemét, és építési törmelék okozta. Hosszú évekig tartott, mire az iskola tanulói, tanárai és a segítő szülők összeszedték az építésből visszamaradt hulladékokat.

A kert története

1991-ben kezdtük meg az arborétum jellegű kert építését. Azóta is minden évben telepítünk., eddig több, mint 340 fát és cserjét. Növényeink érdekessége, hogy egy fajból csak egy vagy kettő található meg kertünkben. Ez összességében 300 fajt jelent. Díszcserjékből és fákból álló arborétumunknak a "tudás kertje" nevet adtuk. A kert gyerekek elképzelései, rajzai alapján készült. Ezeket Dr. Sipos András címzetes egyetemi tanár szem előtt tartotta tervrajzai elkészítésénél. ő a Szarvasi Arborétum igazgatója.

A fákat három helyről szereztük be. A JATE Szegedi Füvészkertjéből, ahol Dr. Gulyás Sándor igazgató úr segített bennünket. A másik hely a Dél-Magyarországi Erdő-felügyelőség szegedi osztálya. A legtöbb növény a Szarvasi Arborétumból származik. Első alkalommal 214 ember fogott össze a kert építésében. ők az alapító tagjai kertünknek. 1992-ben tagjai lettünk az Arborétumok és Botanikus Kertek Egyesületének.

A Föld Napján minden évben nagy ünnepség van iskolánkban. E jeles ünnep közelében szoktuk megtartani a Hódtói Napokat. Ezen minden évben más, változatos a program. Meghívott előadók, növendékek előadása, sport, játék és kirándulás színezi a napokat. Egyik alkalommal például 7 busszal indultunk megismerkedni a Kardoskúti Természetvédelmi Területre. Máskor odú- és madáretető készítési versenyt hirdettünk. Év közben is körültekintően gondoskodunk a madarakról.

Tessék befáradni!

Próbáljuk szebbé és érdekesebbé tenni arborétumunkat. Mikor belépünk az iskola kapuján, egy nagy tábla tárul a szemünk elé, melyről leolvashatjuk, hogy Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontban járunk. Térkép segíti az eligazodni vágyót abban, melyik növény hol található. A tábla másik oldalán madármarasztalót látunk, amely Lelkes István festőművész munkája. A leggyakrabban itt tanyázó, környékünkön lakó madarakat ábrázolja.

Udvarunkon látható Hegyi István fafaragó és Návai Sándor szobrászművész haranglába. Mellette Erdős Péter festőművész, Rományi László belsőépítész és Kis László fafaragó emlékoszlopa áll. E gyönyörű alkotáson olvashatjuk:
samanfa.jpgtermekenyseg.jpg" Jót tenni boldog érzés, erre mindannyian képesek vagyunk." Közelében, kis dombon Nagy Attila szobrász Földanya szobra áll, mely csodálatos jelképe a termékenységnek.
Itt természeti ünnepeinken növényáldozatot mutatunk be. A kert másik részén virít a "Sámánfa". Ennek Rományi László, Sándor Eszter textiltervező és Kis László adott életet. Dr. Hoppál Mihály, a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzkutató Intézetének munkatársa avatta fel.

Ekkor művészek, sportolók, tanulók, tanárok akasztották ágaira színes selyemszalagon jókívánságaikat.

A legkisebbek számára favárat, mászókát, homokozó gödröt építettünk, a nagyoknak pihenőpadokat helyeztünk el az udvar különböző részein.
Iskolánk tanulójának, Miklós András 11. évfolyamos diák szobrának avatására 2000-ben került sor.
Legújabb nonfiguratív térplasztikánkat, Tuza Sándor samottból készült alkotását 2001 őszén kaphattuk meg.

Gimnázium az iskolában

tornacs.jpg

1995 szeptembere óta 6 osztályos gimnázium is megkezdte munkáját. Minden évben két párhuzamos osztályt indítunk. 1999 őszétől német kéttannyelvű az egyik, a másik osztály fele angol, fele matematika tagozatos. Falaink között 740 diák tanul.
A tornacsarnok alapjait már 1989-ben lerakták, de a tanulók csak 1994. januárjában vehették birtokukba. Alapterülete 2935,8 m2, a küzdőtér 42*24 méteres. Testnevelés órákon függönnyel osztható három részre. Különlegessége a padlófűtéssel melegített tartán padlóborítás. Nemzetközi méretű pályáin több sportág versenyei is megrendezhetőek.
1998 óta a Vásárhelyi őszi Hetek Megnyitó Ünnepségét mi szervezhetjük. Ilyenkor különleges előadásainkkal hívjuk fel magunkra a város figyelmét. Az itt élő művészek, tudósok segítségével kiállításokon mutatjuk be alkotásaikat, környezetvédelmi, helytörténeti, városfejlesztési tudományos
üléseket szervezünk.

Kiadványaink

Írásaikból, alkotásaikból születtek kiadványaink: Környezeti nevelés (1996) Természet I. (1997) Természet II. (1998) Liget és vadon (1999)

A SOCRATES programban jénai diákokkal készítettük el az első CD romot, mely Hódmezővásárhely és Jéna környezetvédelmi öröm-bánat térképét tartalmazza. A Rákóczi multimédiás CD 1999-ben került kiadásra. A Mechanika I. a fizika sorozat első darabja 2000-ben készült el.
Jelenleg 2 számítástechnika szaktanteremben 30 gép a diákoké, a tanárok 10-et használnak. 1998-tól Regionális Multimédia Központ, 2001-től ECDL vizsgaközpont intézményünk. Diákjaink 7 témában számítástechnikai vizsgát is tehetnek a falak között.

Ez egy jó suli! 5*

Diákjaink a városi, megyei, országos versenyeken kiemelkedő helyezéseket érnek el, de van világversenyen győztes űrkutató tanulónk is.

Összegyűjtötték: Gaál Bernadett, Kopornyik Csilla, Puruckai Tünde (Városi Iskolatörténeti Verseny I. helyezettjei 1998-ban)