Jelenlegi hely

Címlap » Pályázatok

Magyar emlékek nyomában a Délvidéken

BGA-13-HA-03-0931

Határtalanul!

Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. támogatásával

Összefoglaló a pályázatról

2014.03.10. Előkészítő óra

hatartalanul hatartalanul hatartalanul

2014.03.13-16. 1. Utazás

1. nap
2014. március 13-16. között 31 vásárhelyi diák kezdte meg utazását a Németh László Gimnázium, Általános Iskolából a Vajdaságban található Zentára. Az utazás során a magyar diákok megtekintették Palicsot, az itt található állatkertet, majd a délutáni órákban megérkezve a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjaihoz, kertrendezésen vettek részt. Elültették a szimbolikus jelentőségekkel Magyarországról vitt növényeket, majd ezt követően egy barátságos kosárlabda meccsen mérték össze erőiket a diákok. A nap folyamán készült egy zentai fazekasmester műhelyében a két iskola ügyeskezű diákjainak segítségével egy kis remekmű, amelyet majd az utómunkálatokat követve az áprilisban érkező zentai csapat hozza magával Vásárhelyre.
Az est folyamán a diákok bekapcsolódtak a város színházában megrendezésre kerülő március 15-i városi ünnepségbe, amely során megtapasztalhatták, hogy a külhoni magyarok hogyan is ünneplik március 15-ét. Nagy élmény volt ez mindenki számára. Az est folyamán a városba érkező amatőr színtársulat játékát is közösen tekintették meg diákjaink.

2. nap
Kissé fáradtan, de nagy érdeklődéssel vetették bele magukat a zentai iskola életébe, részt vettek tanítási órákon, olyan tantárgyak oktatásába is bekapcsolódtak a vásárhelyi diákok, amelyeket a hazai iskolákban nem igazán tanítanak. Kedvenc volt a pszichológia, a szerb nyelv. Megismerhették a diákok az itteni oktatási törvényeket, az oktatási rendszert.
Majd iskola után közösen a zentai gimnázium diákjaival városnézésen vettek részt a magyar diákok, a városháza tornyát megmászva gyönyörködhettek a zentai panorámában, majd ezt követően a városházán megrendezésre kerülő ünnepségen vettek részt, ahol a vásárhelyi gimnáziumot képviselve Klement Sára szavalatát is meghallgatta az ünneplő tömeg, valamint koszorút helyeztek el a gimnázium tanulói.  Délután kirándulást tettek a diákok Péterváradra, majd Topolyán a Kodály Zoltán Művelődési Központ szervezésében megrendezett városi ünnepi műsort tekintették meg a diákok.

3. nap
Lehetőség volt a Zentai Múzeum kiállítási tárgyainak és idegenvezetőjének segítségével betekintést nyerni a külhoni magyarság életébe, megismerni a régi mesterségeket, a hétköznapi élet jellemzőit.
Ezt követően a hódmezővásárhelyi diákok szavalatával a Temetőben történő ünnepi megemlékezésen vettek részt a magyar diákok koszorújukat elhelyezve.
 Nagy élmény volt egy rendkívüli történelem óra keretén belül megismerni a zentai csata sajátosságait, azt eljátszva a diákok elmélyítették a megszerzett információkat. Este közös programokon, versfelolvasásokon, batyus bálokon vettek részt a diákok.

4. nap
A hazautazás napján Szabadkán felkutatták a diákok Kosztolányi szobrát, és emlékművet, amelyet megkoszorúztak a diákok.
A délutáni órákban sok információ birtokában tértek haza családjukhoz a diákok.

cikk: http://www.magyarszo.com/hu/2278/vajdasag_zenta/108929/Batthy%C3%A1nyra-eml%C3%A9keztek.htm

csoport

Képek a kirándulásról


 
Magyar emlékek nyomában
a Délvidéken

BGA-13-HA-03-0931

Határtalanul!
Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. támogatásával


2014.április 24-27.

Zentai diákok látogatása Vásárhelyen

 

Nagy izgalommal készültek a vásárhelyi diákok a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjainak fogadására. Az első utazásra márciusban került sor, és a megismert diákokkal szoros barátság alakult ki.
A zentai gimnázium diákjaival sok közös program zajlott nagyon jó hangulatban.
Az első nap ellátogattak a diákok Ópusztaszerre, megnézték a Feszty-körképet, az emlékpark többi kiállításait, majd Szeged nevezetességeivel ismerkedtek a diákok. A kimerítő nap után az iskolába érve még egy közös esten vettek részt a diákok.
A második nap folyamán a bolyaisok tanítási órán vettek részt. Megismerkedhettek egy rendhagyó fizika óra keretében a Foucault-ingával, annak működésével, megismerkedtek iskolánk laborjával is. Ezt követően csatlakoztak a külhoni iskola diákjai Németh László szobrának megkoszorúzásához az író születésnapja alkalmából.
A koszorúzás után az Emlékpontban megrendezésre kerülő Természettudományos Diákkonferencia programjaihoz csatlakoztak a vendég és fogadó diákok, akik saját tudományos munkájukat mutatták be a konferencián. Ebéd után a Németh László Gimnázium, Általános Iskola udvarának szépítésén dolgoztak a diákok, virágokat ültettek. Sajnos az időjárás nem kedvezett a szalonnasütésnek, ezért egy délutáni süteményezéssel ünnepelték meg a diákok a konferencián elért eredményeket, illetve a kosárlabdameccs eredményét, ami a két iskola közötti nagy versengésben alakult ki.  A hétvégén már szebb volt az idő, így a vajdasági diákokkal nagy sétát tettek a vásárhelyi gimnazisták a városban, megtekintették a Tornyai Múzeumban a Koszta kiállítást, majd Ambrus mester műhelyében kipróbálhatták magukat a diákok.
A délután folyamán kilátogattak a diákok az Állattenyésztési Napokra is, majd a nap lezárásaként, az élmények átadására, megbeszélésére közös esti programon vettek részt a diákok.
Fáradtan tértek haza diákok a fogadó családjaikhoz.
Sajnos gyorsan eltelt  ez a négy nap, így szomorúan búcsúztak a diákok egymástól, nagy ígéreteket téve egymásnak, hogy nem felejtik el egymást és azon lesznek , hogy találkozzanak még egymással, legyen folytatása a barátságuknak.

 1425588_k.jpg  zenta