Jelenlegi hely

Címlap » Pályázatok

Kárpátaljai akcióprogram
Határtalanul!
HAT-15-02-0021
Mezővári 2015. november 26-29.

 Indulás: 2015. november 26.

               Program:

"Istennel a hazáért és a szabadságért. Vivát Rákóczi!"

 

1.     nap

Programunkat Rákóczi köré szervezzük, ezért a kora reggeli indulást követően megállunk Debrecenben, megnézzük a református templom harangját, a Rákóczi-harangot, amely Magyarország legnagyobb református harangja. Majd a délután folyamán megnézzük a kállói végvár helyét, ezt követően Vajára utazunk, ahol megtekintjük a Rákóczi bemutató anyagot. Tarpán Esze Tamás nyomán ismerkedünk a történelmi eseményekkel. Majd Beregsuránynál átlépve a határt folytatjuk utunkat Mezőváriba. A Vári II. Rákóczi Ferenc Középiskola diákjaival egy közös ismerkedős est szervezésében a vásárhelyi diákok átadják az iskola osztályközösségeinek képviselőinek a vásárhelyről hozott játékokat, végül a nap lezárasaként megbeszéljük a következő napi programot, illetve az adomány felhasználásának körülményeit. A vári középiskola diákjai személyes példákon keresztül bemutatják az itt élő magyarok életét, hagyományaikat, szokásaikat. Mindenről fényképes és videódokumentációt készítenek a diákok.

 

2.     nap

A második nap délelőttjén a vásárhelyi diákok részt vesznek tanítási órákon, ahol megismerkednek a magyar középiskolában zajló oktatás jellemzőivel, beletekinthetnek azokba a tankönyvekbe, amelyekből a tanítás folyik. Az iskola tantestületének a vásárhelyi tanulók átadják a magukkal hozott adományt és segédkeznek az adomány felhasználásánál, a fénymásoló berendezés, festékpatronok, fénymásoló papír megvásárlásánál. Ezt követően egy közös sportversenyen vesznek részt a diákok, barátságos mérkőzésen mérik össze tudásukat a tanulók. Egy tájjellegű ebédet követően a diákok Munkácsra utaznak, .megtekintik a várat, ahol a Rákóczi család élt Ellátogatnak a malenykij robot áldozatainak emlékére létrehozott Szolyvai Emlékparkba, ahol összegyűjtik a talált szemetet.A visszaérkezést követően megbeszélik a diákok a nap eseményeit, és elkészítik közösen a külhoni diákokkal a következő napon sorra kerülő rendhagyó történelemóra kellékeit. Mindenről fényképes és videódokumentációt készítenek a diákok.

 

3.     nap

A rendhagyó történelemóra folyamán elmélyülnek a diákok a Rákóczi-szabadságharc eseményeiben, a református templom kertjében eljátsszák közösen a mezővári középiskola diákjaival a felkelés körülményeit. Célja történelmünk kiemelkedő eseményeinek a megismerése, hon-népismeret fejlesztése. A református templomban cserepes virágokat helyeznek el a református gyülekezet örömére.Ebéd után Husztra utaznak, elszavalják flashmob jelleggel  Kölcsey Huszt című versét a vár romjainál. A visszaérkezést követően egy búcsúesten megbeszélik a diákok a nap eseményeit, a kárpátaljai diákok magyarországi visszautazásának programjait( közös karácsonyfa állítása, szegedi kirándulás, vásárhelyi nevezetességek megtekintése, városházi fogadás, közös kiállítás készítése a Kárpátalján készült fényképekből, ajándékok átadása az iskola karácsonyfája alatt).

Mindenről fényképes és videódokumentációt készítenek a diákok.

 

4.     nap

Hazautazás. Útközben megnézik a diákok Kölcse települést, megkoszorúzva Kölcsey szobrát.

Az utazás alatt a diákok beszámolót írnak a Kárpátalján eltöltött napokról, élményeikről

 

Elszállásolás: fűtött panzióban, teljes ellátással

 

A pályázat mérföldkövei:

Előkészítő foglalkozás: 2015. november 16. ; 2015. november 20.

Első utazás: 2015. november 26-29.; Kárpátaljára, Mezőváriba

Második utazás: 2015. december 10-13.; Hódmezővásárhelyre

Értékelő óra: 2015. december 17.

Bemutató óra: december 18.

 

 

Második utazás összefoglalása:

1.nap

16:00-18:00

A kárpátaljai diákok a kora esti órákban érkeznek meg Hódmezővásárhelyre, a megérkezést követően egy kis fogadás lesz az iskolában a részükre, közben elkészítik a diákok közösen a másnapi kiállítás anyagát. (fényképek összekészítése, kartonok)

18:00

Vacsora

 

2. nap

7:00

Reggeli

8:00

Fogadás a Németh László Gimnáziumban, ezt követően a kiállítás anyagának elhelyezése az iskola aulájában.

A külhoni diákok a délelőtt folyamán részt vesznek tanítási órákon.

10:00

A Városházára mennek a tanulók és tanárok, ahol fogadják a diákokat az önkormányzat részéről is.

11:00

Advent fényei-ünnepi műsor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, majd a vásárhelyi diákok bemutatják Hódmezővásárhely nevezetességeit a mezővári diákoknak.

14:00

Emlékpont

Este pedig feldíszítik az iskola karácsonyfáját közösen, átadják a karácsonyi ajándékokat a kárpátaljai diákok iskolájának részére a vásárhelyi tanulók, tanáraikkal.

Majd közös séta az adventi vásárban.

18: 00

Vacsora

 

3. nap

7:30

Reggeli

9:00 10: 30

Mozaik Mozi -Káosz Karácsonyra

11:00- 13:00

Szegedi kirándulás, a szegedi nevezetességek közös felderítése, kis csapatokban, a csapatokat a vásárhelyi és kárpátaljai diákok vegyesen alkotják. Feladatlapot kell kitölteni a diákoknak Szegeddel kapcsolatban.

13:00-15:00

Szabad program

15: 15

Vissza Hódmezővásárhelyre, Mártélyra

18:00

Vacsora

 

4.nap

8:00

Hazaút

Úticsomagok átadása után a kárpátaljai diákok elutazása.

 

 

Az eseményről készült további képek itt megtekinthetőek.

Videó: https://youtu.be/co_ECXKhx1E


cikkek:

http://www.vasarhelyitv.hu/hirek.php?hir=7837

http://www.vasarhelyitv.hu/hirek.php?hir=7702

http://www.vasarhelyitv.hu/hirek.php?hir=7659

http://www.vasarhelyitv.hu/hirek.php?hir=7320

http://promenad.hu/cikk/rendhagyo-tortenelemora-az-emlekpontban-161321

http://promenad.hu/cikk/vasarhelyre-jott-mezovari-161091

http://promenad.hu/cikk/arveres-mezovari-megsegitesere-160021

http://promenad.hu/cikk/vigye-otthonaba-az-oszi-fenyek-et-159908