Jelenlegi hely

Címlap » Pályázatok
Határtalanul! - 2012.
Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. támogatásával
Pályázati szám: BGA-12-HA-03-1022
500 000 lépés - Németh László és elődei nyomában Nagybányáig


2013.05.02. Határtalanul pályázat

A Határtalanul pályázat utolsó momentuma volt a péntek délutáni összejövetel, mely során a diákok beszélgetésekkel és powerpointos bemutatóval emlékeztek vissza élményeikre.

 

 

2013.04.17-20. Nagybányai Németh László Elméleti Líceum diákjai és tanárai iskolánkban

500 000 lépés - Németh László és elődei nyomában Nagybányáig


  Képek a látogatásról

2013.04.17-20.

2013.14.20.

 

 


Aprogram

képek: 1. rész; 2. rész; 3. rész


500 000 lépés- Németh László és elődei nyomában Nagybányáig

A pályázat célja a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének, a magyarországi és külhoni fiatalok közötti kapcsolatok kialakulásának, valamint a diákok közösségi szerepvállalásának elősegítése.

A pályázatban 31 magyarországi és 31 nagybányai diák vesz részt kísérőtanáraikkal.

Az utazás megkezdése előtt kiállítást rendeztek a Nagybányára utazó magyarországi diákok

„ Magyarok a nagyvilágban” címmel, majd „Magyarnak lenni jó”témában a két iskola diákjai összemérték tudásukat egy közös szervezésű vetélkedő során.

Előkészítő óra (képek)

A magyarországi diákok az előkészítő órán megismerkednek a Magyarország határain túl élő magyarság létszámával, az államhatáron kívüli elhelyezkedés történelmi okaival, Románia illetve települései magyarságának történetével, jelenével, Románia összlakosságának etnikai összetételével.

Az előkészítő óra folyamán áttekintést kapnak a diákok a két találkozás és az együttműködés programjairól, tevékenységekről, feladatokról. majd megvitatják a toleráns és kooperatív viselkedés alapszabályait.

Az előkészítő órák időpontjai:

2012. 09. 07.

2012. 09.10.

Előadók: Kelemen- Fehér Tímea, Gaál Györgyi, Kovács Boglárka, Antos Balázs

 

Utazás- Nagybányára ( képek: 1 rész; 2. rész; 3. rész)

2012. 09. 13. – 2012. 09. 16.

 

Utazás- Hódmezővásárhelyre(képek: 1. nap; 2. nap; 3. nap; 4. nap)

2013. 04. 17. – 2013. 04. 20.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul Programigazgatóságánál a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola sikeresen pályázott a Határtalanul! program kiírásánál, így a megnyert 1270570 Ft –ból az iskola 31 diákja 4 tanárral az ősz folyamán Nagybányára utazhatott, ahol az ott töltött négy nap alatt lehetőség adódott  a vásárhelyi diákok számára, hogy bővítsék a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismereteiket, betekintsenek a határon túli magyar családok életébe. Diákjaink olyan programokon is részt vettek, amelyek a határon túli magyar közösség számára is haszonnal bírt, részt vettek az őszi betakarításban, a nagybányai Németh László Elméleti Líceum kertjének parkosításában, résztvevői lehettek a nagyszabású Főtér Fesztivál programjainak, és eközben rendhagyó módon megismerkedtek nagy magyarjaink múltjával, munkásságával (Arany János, Ady Endre, Petőfi Sándor, Németh László…), Erdély földrajzával.

 

A Határtalanul! program magyarországi folytatására április 17.-20. között került sor. 31 nagybányai diák és 4 tanár érkezett Hódmezővásárhelyre. A diákok már barátként üdvözölték egymást.

A programok során a vendég diákok a vásárhelyi diákokkal közösen megkoszorúzták a Németh László Gimnázium és Általános Iskola aulájában Németh László szobrát, majd megismerhették Hódmezővásárhely történetét az Emlékpontban szervezett múzeumi óra során, majd Ambrus Sándor fazekasmester segítségével megismerkedtek a diákok egy gyönyörű, ma már kevesek által folytatott mesterséggel. Ezt követően a diákok meglátogatták az Idősek Otthonának Lakóit, akik nagy szeretettel és sok finomsággal várták a diákokat. A Liliom Napközi fiataljai már barátként üdvözölték a diákok sokaságát, akikkel már régebbi program folyamán kötöttek ismeretséget. A Napközi lakói közül sokan kapcsolódtak be a gimnázium kertjének rendezésébe (kerítésfestés, parkosítás, bográcsozó hely kialakítása).

A nagybányai diákok ellátogattak Ópusztaszerre, Szegedre is.

Április 19-én került megrendezésre a nagy hagyománnyal bíró Németh László Est, amelyen a nagybányai diákok is saját műsorral léptek fel.

A Határtalanul!  program  lezárására értékelő és bemutató órák alatt került sor. A diákok tapasztalataikat, élményeiket osztották meg iskolás társaikkal.