Jelenlegi hely

Címlap » Hírarchívum

Hírarchívum 2024

2024.03.30. - Beiratkozás leendő első osztályainkba

2024.03.31. - Felvételi jegyzék

2024.03.25. - A 9.B az ELI-ALPS lézerközpontban járt

A 9.b-s tanulók, 2024. március 25.-én ellátogattak Szegedre, az ELI-ALPS lézerközpontba. A kirándulás során, egy előadás keretében, betekintést nyerhettek a lézergyártás múltjába, jelenébe, és annak működésébe is. Ezáltal a fiatalok nemcsak új ismeretekkel gazdagodtak, hanem egy izgalmas, eseménydús napot is magukénak tudhattak.

2024.03.26. - Kistérségi versmondó verseny

2024. március 26-án rendezték meg a kistérségi versmondó versenyt az alsó tagozatos tanulóknak.

1-2. osztály: V. hely: Ürmös Letícia Leila (2.b) - Felkészítő tanító: Huszárné Vasa Éva
3-4. osztály: V. hely: Makrai Dominik (4.c) - Felkészítő tanító: Tóth Zsuzsanna

2024.03.22. - Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz-Földtan Verseny vármegyei forduló

2024. március 22-én, Szentesen rendezték meg a XXXII. Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz-Földtan Verseny vármegyei fordulóját, összevontan a 7. és 8. évfolyamosok számára, melyen iskolánk hat tanulója vett részt.

Katona Hunor (7/B) 1. helyezést ért el, így ő képviselheti Csongrád-Csanád vármegyét a Kárpát-medencei döntőn Egerben, május 10-12. között. Ez a második földrajzverseny a tanévben, melyen Hunor az országos szintű döntőbe jutott!

További eredmények:
2. hely: Nagy Benedek (7/A), 5. hely: Szabó Nóra (7/A), 7. hely: Grochulski Hanna (7/A) és Moczó Nimród (7/B), 11. hely: Szép Kristóf (8/A)

2024.03.26. - Kirándulás Győrbe és látogatás az Audinál

A földrajz-biológia munkaközösség kirándulást szervezett Győrbe az Audi Hungária Zrt. gyárába, amely során a tanulók bepillantást nyerhettek egy multinacionális vállalat mindennapjába. 
Köszönjük a Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár támogatását a személyszállításban.

2024.03.24. - VIII.Dél-alföldi Regionális Furulyaverseny

A VIII.Dél-alföldi Regionális Furulyaversenyen iskolánk és a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola diákja,Kacsala Ármin Gábor (3.A osztály) 1.helyezést ért el. Felkészítő tanára: Kruppa László

2024.03.25. - Tavaszi zsongás koncert

2024.03.25. - Mezei Futás Diákolimpia Vármegyei Döntő

Egyéni eredmények:
II. korcsoportos lány - 3. helyezett: Dobos Janka
III. korcsoportos lány - 4. helyezett: Szűcs Zoé
IV. korcsoportos lány - 3. helyezett: Taba Noémi

Csapatversenyek eredményei:
IV. korcsoportos lány csapat- 1. helyezett
Taba Noémi, Miklósfalvi Luca, Grochulski Hanna Rosa, Horváth Boglárka, Pallai Dóra Margit
IV. korcsoportos fiú csapat-1. helyezett : Szántó Noel, Horváth Áron, Mucsi Ádám, Beder Barnabás László, Kis Viktor
VI. korcsoportos lány csapat-2. helyezett
Harcsás Dorina, Farkas Alma Eszter, Kisházi Emma, Bouzouidja Fatima Zahra

Tanulóink továbbjutottak a mezei futás országos döntőjébe, amelyet 2024. április 10-én Gӧdӧllőn rendeznek meg.

2024.03.26. - „Tejút” – a tehéntől az asztalig - MTA Alumni program

A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola Természettudományos Önképzőkör (TÖK) újabb előadója között köszönhettük a Középiskolai MTA Alumni programmal való együttműködésnek köszönhetően Dr. Gráff Myrtill egyetemi docenst, aki Hódmezővásárhelyről érkezett hozzánk, a Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági Kar, Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet (6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 15., V. ép. tetőtér, 406. szoba, kocsisne.graff.myrtill@szte.hu) munkatársaként.

Hálásan köszönjük a Tanárnőnek „Tejút” – a tehéntől az asztalig című diákközpontú, a gyerekek tanulmányaihoz kiváló, gyerekfejjel könnyen értelmezhető magyarázatokkal bővelkedő színes előadását!

2024.03.26-án a tej képződésének rejtelmeibe kaphattunk betekintést. A gyerekek 9. évfolyamon tanulják az emberi szervrendszereket. Nemrég fejeztük be a hormonrendszer, immunrendszer és a szaporodás témaköreit. Az előadásban nagyon sok visszautalás volt ezekre a témákra. Megismerhettük a szarvasmarhák tejtermelésének szervezeti felépítését. Melyek azok a tápanyagok, melyekből a tej képződni fog? A tejben és tejtermékekben számos értékes tápanyag – fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok – található, melyekre a szervezetnek szüksége van. Milyen összefüggés van a tőgy felépítésében az alveoulusokat határoló mirigysejtek és az azokat körülölel sűrű hajszálérhálózat, valamint a speciális izomsejtek (kosársejtek) működése között. Tudtad, hogy csupán egy liter tej előállításához 500 liter vérnek kell átáramlania a tőgyszerkezeten? Amikor a tehenek tejtermelésük csúcsán vannak naponta kb. 30-35 liter tejet tudnak termelni. Ahhoz, hogy a boltokban tejet tudjuk vásárolni, nem elég a tejnek az állat testében képződnie, hanem hormonális hatásra a mirigysejtekből a kosársejtek összepréselődésével ki is kell kerülnie annak a tejmedencébe. Ezt szakszóval a tejleadási hormon okozza, ez az oxitocin. Termelődésének ingere lehet a fejőházba terelés is, mint feltételes reflex. Ha az állatokkal nem megfelelően bánnak, stressz éri őket, akkor a termelődő adrenalin blokkolja az oxitocin hatását. Ekkor tejvisszatartás jön létre. Azt is megtudhattuk, hogy a tej mikróbaszám határértéke 100 000 db/cm3, a szomatikus sejtszámé pedig 400 000 db/cm3. A tej egyáltatlán nem tartalmazhat gátlóanyagot, például: mosószer, antibiotikum. A tej hőkezelése 100,2 °C-on forralással beltartalmi értékcsökkenést okoz, ezért a pasztőrözés során UHT (Ultra Hight Temperature Treated Technolog) 135-150 °C között pasztőrözik a tejet minimum egy másodpercig, így akár 90 napig is eltartható. Az UHT tej nem igényel hűtést. Az ESL (Extend Shelf Life) olyan hőkezelés, amelynek során a tejet néhány pillanatig 100-135 °C közötti hőmérsékletre melegítik, majd gyorsan lehűtik. Ennek következtében a tej élvezeti értéke nem csökken, azonban az eltarthatósága 21-28 napra nő. Az ESL tejek hűtést igényelnek.

Ezúton is hálásan köszönjük az előadás megtartását lehetővé tevő közreműködést az MTA Alumni Program számára!

Oldalak