Jelenlegi hely

Címlap » Hírarchívum

Hírarchívum 2024

Kellemes nyári szünetet kívánunk!

Iskolabüfé üzemeltetésére pályázati felhívás

A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vagyonkezelésében és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában álló, a Hódmezővásárhely 13136/33 helyrajzi szám alatt felvett, természetben a 6800 Hódmezővásárhely, Németh László utca 16. szám alatti feladatellátási helyen található, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola használatában lévő 8 m2 alapterületű eladóhelyiség és a 6 m2 alapterületű raktárhelyiség iskolai büfé üzemeltetése céljából való bérbeadása.

A részletes pályázati felhívás itt olvasható!

HAT_KP_1_2023_1_000647

HAT-KP-1-2023/1-000647 sz. pályázat szakmai beszámolója

Célország: Románia

Az utazás időpontja: 2024. 05.20-2024. 05.24.

Diákok száma: 35 fő

Kiránduláson résztvevő osztály: 7. Ny

Kísérők létszáma : 3 fő

Megpályázott és elnyert támogatás: 4 564 870 Ft

Az utazás során megtett km: 1913km

Előkészítő órán vettünk részt egyrészt a Magyarság Házában, ahol Marosán Csaba színművész által tartott rendhagyó irodalomóráján olyan érdekességeket tudhattunk meg, hogy melyik költőnknek volt a legbővebb szókincse, és melyek voltak a leggyakrabban használt szavai. Szó esett az erdélyi irodalmi személyekről, a magyar nyelv egyediségéről, de a humoros versek a magyar népdal mellett sem hiányozhatott.

A második előkészítő alkalommal a tanulók az utazás során érintett településeket mutatták be a hozzájuk kapcsolódó magyar vonatkozásokkal. Megismerték a Trianoni-döntés előzményeit és következményeit, azok máig tartó hatásait, a tanulmányi utazás részletes programjait, a Határtalanul! Barangoló digitális tartalomtár segítségével játékos formában a kirándulás során érintett településeket. Megismerik a Kárpát-medencei Bakancslistán szereplő, az út során érintett településeket is. Megbeszélték a felkészítő tanárok közreműködésével a tanulók a toleráns és kooperatív viselkedés alapszabályait, a buszos utazás során és a szálláson betartandó szabályokat valamint kijelöltük a program során adódó feladatokért felelős személyeket. Megtanulták a Székely himnuszt, amelyet elénekeltek a tanulók Csíksomlyón, valamint a nemzeti összetartozás napján is az iskolában, valamint ezek mellett megismerkedtek a tanulók a csíksomlyói búcsú hagyományaival.

Program:

1.nap: Szeged-Hódmezővásárhely-Arad-Déva-Vajdahunyad-Szászsebes-Csehétfalva

Indulás: 5: 20 a hódmezővásárhelyi Tesco parkolójából 

Az első megálló Aradon volt a Szabadságszobornál, majd a Vesztőhelyre látogattunk. Az aradi vértanúkra emlékeztünk koszorúzással egybekötött rendhagyó történelemóra keretében. Ezt követően Déva váránál elevenítettük fel Kőműves Kelemenné balladáját, megismerve a vár történelmi jelentőségét. Sajnos nem működött a felvonó, az idő és az időjárás sem kedvezett nekünk, hogy gyalogosan felmenjünk a várhoz, és abban állapodtunk meg, hogy a hazaúton bepótoljuk a várhoz való feljutást, ami szintén elmaradt, mert viharfigyelmeztetést kaptunk folyamatosan telefonjainkra, valamint hatalmas esőzések voltak a hazaúton. Azt tudtuk, hogy felvonóval semmi esetre sem fogunk tudni felmenni, mert egy alkatrészre vártak a héten, hogy újból működésbe hozhassák a felvonót. Azt sajnáltuk nagyon, hogy nem tudtunk az utazás előtt és közben sem semmi információt beszerezni a hivatalos weboldalakon.

Déva után Vajdahunyad várához utaztunk, Erdély leglátványosabb, épen maradt középkori várához. A diákok a vár történelméről és a Hunyadiakról tanultak itt. Majd a vár bejárása után a vár előterében lévő bazársort járták végig a diákok. 

Szászsebesre folytattuk az utazást, ahol Szapolyaira emlékeztünk, valamint az evangélikus templomot néztük meg. 

Szerettük volna” Erdély Grand Canyon”-ját is bejárni extra programként, ha már a a Vörös-szakadék közelében jártunk, de sajnos a közelébe a buszunkkal nem tudtunk eljutni, de azért láthattuk távolabbról a csodálatos képződményt. Figyelembe kellett vennünk azt is, hogy Romániában az órák egy órával előrébb vannak, szállásadónkat sem szerettük volna megvárattatni.

Így is 19.30 óra tájban érkeztünk meg a szállásunkra, Csehétfalvára. A vacsora előtt szállásadónk ismertette a szálláshelyen betartandó szabályokat, valamint felhívta figyelmünket a medveveszélyre is.

A finom vacsora elfogyasztása után megbeszéltük a nap folyamán felkutatott helyeket és ezt követően a másnapi programot, hiszen fel kellett cserélni az időjárás és a meglátogatni kívánt iskola programjai miatt az utazásunk során betervezett napi programokat.

Az első napon készült további fényképek itt megtekinthetők!

2.nap: Csehétfalva-Segesvár-Berethalom-Csehétfalva

A programon változtatást kellett végrehajtanunk az időjáráshoz és fogadó iskolánk programjához alkalmazkodva, így a második napon először Segesvárra utaztunk, ahol az óvárost fedezték fel a diákok. Megkoszorúztuk Petőfi szobrát, emlékeztünk a költőre, átbeszéltük Petőfi szerepét a segesvári csatában. A szabad program alatt nagyon sok gyerek megkóstolta az egyik legfinomabb desszertet a papanas-t. Segesvár történelmi várnegyede múltjával és jelenével is nagy hatással volt a tanulókra.

Majd Berethalomra folytattuk az útunkat. A templom érkezésünkkor zárva volt, de a gyerekek a templom előtti kirakodóvásrt is jó programnak találták, illetve a templomnál talált kiskutyákat vették gondozásba.

Lenyűgözte a társaságot a világörökség részét is képező templom a maga érdekes történetével. Kaptunk egy helyi idegenvezetőt is a templom megismeréséhez.

Ezt követően Csehétfalvára folytattuk az utunkat. 

Csehétfalván az evangélikus templomban fogadott bennünket Lőrinczi Lajos a Magyar Unitárius Egyház közügyi igazgatója, aki mesélt a csoportnak a templom történetéről, a székely népről, a külhoni magyarok mindennapjairól, a Hagyományos Székely Jövő Központ céljáról, működéséről.  Kérdéseink nem maradtak megválaszolatlanul. Ezt követően pedig a templom kertjében elültettük a magunkkal hozott rózsatöveket, virágokat. Nagyon reméljük, hogy jó munkát végeztünk és sokáig fogja díszíteni a templom kertjét a sok szép virág. 

A második napon készült további fényképek itt megtekinthetők!

3.nap: Székelyudvarhely-Csíksomlyó-Tusnádfürdő-Szent Anna-tó-Mohos tőzegláp-Csehétfalva

A harmadik napon Székelyudvarhelyen látogatást tettünk a Református Kollégiumban, ahol nagyon kedvesen fogadtak bennünket. Bemutatták nekünk az iskolát, betekintést nyertünk a Szertárukban található kőzet –és ásványgyűjteménybe, a kiállított anyagok lenyűgözték a diákokat.

Csíksomlyóra folytattuk az utunkat, ahol először a Mária kegyhelyet szerettük volna megtekinteni, de a pünkösdi búcsú után takarítási munkába cseppentünk be, így sajnálatos módon kiküldtek bennünket a templomból. Szentelt vízzel felpakolva azonban felmentünk a nyeregbe, útközben megkóstoltuk a forrásból a borvizet is. A barátok feredője is igazán érdekesnek bizonyult, de sajnos nem volt idő, hogy ki is próbáljuk jótékony hatását.

A nyeregben a Székely himnuszt közösen énekeltük el a magyar Himnusz után.

Tovább folytattuk utunkat Tusnádfürdőre, majd egy kis megállást követően a tőzegláphoz siettünk, idegenvezetőnk nagyon sok érdekességet mondott és mutatott nekünk. Majd a Szent Anna-tónál a táj szépségében gyönyörködve pihentük ki a nap fáradalmait, rendhagyó földrajzóra keretében felfrissítették a diákok a tudásukat a tó kialakulásáról, a vulkáni utóműködésről, és beszéltünk a gyógyvizek keletkezéséről, az erre épülő turizmusról. Bár tudtuk, a parkolóhoz vissza még vár ránk egy kis levezető túra. A tónál szerencsére megszüntették az autók és buszok parkolását, vigyázva, hogy a tó sokáig megmaradjon.

A buszhoz menetelve reménykedtünk abban, hogy nem találkozunk medvével, aki barátkozna velünk. Nagyon szép napot töltöttünk el, és igazán elfáradva érkeztünk a szállásra, ahol már várt bennünket a meleg és bőséges vacsora.

A harmadik napon készült további fényképek itt megtekinthetők!

4.nap Csehétfalva-Farkaslaka-Parajd-Korond-Farkaslaka-Csehétfalva

A negyedik napon is kisebb módosítást hajtottunk végre.

10 órára kellett érkeznünk a parajdi Áprily Lajos Általános Iskolába. Azonban útközben megálltunk Farkaslakán Tamási Áron sírjánál, emlékeztünk rá, felolvastunk a művéből, tanárunk ismertette életét, majd megkoszorúztuk a sírját.

Megbeszéltük, hogy a hazaút során  ismét megállunk Farkaslakán, és elmegyünk Tamási Áron szülőházához.

Az iskolában már vártak bennünket. Az iskola „konferenciatermében” bemutattuk iskolánkat, osztályunkat egy általunk készített ppt segítségével, majd a parajdi gyerekek is bemutatták iskolájukat. Átadtuk a magunkkal hozott ajándékokat, amelyek nagy örömet okoztak külhoni társainknak. Részt vettünk tanítási órákon, kvíz versenyt rendeztünk. Nagyon könnyen ment az ismerkedés, és már ki is alakultak a vegyes csapatok egy kis sporttevékenységhez. A tanórák között pedig az iskola többi tanulója is csatlakozott hozzánk, akikkel szünetekben focizhattunk. Kérdeztek a mi gimnáziumi képzésünkről, és mi is csodálkozva hallgattuk azt, hogy náluk 1-10 közötti skálán vannak a tanulók értékelve. Nagyon közvetlen hangulat volt a diákcsoportok között, gyorsan bekövették egymást a gyerekek a facebookon, instagramon. Nagyon gyorsan eltelt a tanítási nap mindkét fél számára. Annak ellenére, hogy a sóbánya zárva volt, elmentünk a bejáratához, majd az árusoktól vett sóval felszerelkezve és erőnket visszanyerve a Sóháton tettünk nagy túrát, ahol ismét rá kellett arra jönnünk, milyen kicsi a világ, hiszen a külhoni csoport tanárnője „ rokona” volt a hódmezővásárhelyi csapat egyik tanárának. A két csapat összekeveredve, idegenvezető segítségével bejárta a sóvidéket.

És még nem volt vége a napnak, hiszen Korondon a kora esti órákban várt ránk Máté Károly taplászmester, aki megismertette a tanulókat a régi taplász mesterséggel. A diákok, ha figyeltek és jól megválaszolták Karcsi bácsi kérdéseit, ajándékokat kaptak. 

És a szállásra való visszatérésnél nem hagyhattuk ki útközben Tamási Áron szülőházát sem. És ismét emlékeztünk rá, meg kellett válaszolni a reggel hallott információkból összeállított kérdéssort. 

Csehétfalván megismerkedtünk egy helyi gazdával, bevártuk a legelőről visszaérkező szarvasmarhákat, megismertük a tejfeldolgozás lépéseit, kipróbáltuk a tehén fejését is szabad kézzel több-kevesebb sikerrel. A vacsorához készített puliszka mellé a gazdától hozott tejet feltálaljuk.

Sajnos azt tapasztaltuk, hogy a gazdák többsége lecsökkentette a szarvasmarha állományát az olcsó tejfelvásárlási árak miatt.

Már nem éri meg nekik sok állatot tartani. Félő, hogy hamarosan ez is el fog tűnni a gazdaságokból.

   

A negyedik napon készült további fényképek itt megtekinthetők!

5.nap Csehétfalva-Nagyszeben-Temesvár-Hódmezővásárhely 571 km: 

A hazaút során Nagyszebenben tettünk városnéző látogatást. Megnéztük a Nagyteret az UNESCO védelme alatt álló épületekkel, a Brukenthal Palotát, a Várostornyot, a Haller -házat, a Fileck-házat, a Kék Házat, a Hazugságok hídját. 

Sajnos Déva várához a viharok miatt meg sem próbáltunk felmenni, így meg is beszéltük, hogy vissza kell térnünk még Erdélybe, hiszen vannak elvarratlan szálak még.

Temesváron megismerkedtek a  tanulók a város történelmével és nevezetességeivel  (Fő tér, Székesegyház, Viktória tér, Hunyadi kastély, stb.). 

A késő esti órákban érkeztünk haza. 

Az ötödik napon készült további fényképek itt megtekinthetők!

Tartottunk egy értékelő órát is az utazást követően. Jó volt visszagondolni, mennyi mindent láttunk. A Barangoló digitális tudástár némely kérdéseire is már gyorsabban, könnyebben tudtunk választ adni. A tanulóknak elégedettségi kérdőívet kellett kitölteni, amelyet a kiránduláson részt vevő tanárok ki is értékeltek. Ez alapján elmondható, hogy sikeres programon vannak túl a gyerekek.

A 6. a osztályos tanulók részére bemutató órát tartottunk, és ők pedig reménykedve várják a következő tanévet, hogy szintén részesei lehetnek egy ilyen Határtalanul! kalandnak.

Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján kiállítást rendeztünk az utazás során készült legjobb képekből, illetve a szünetekben láthatták kisfilmünket az iskola tanulói.

Nagyon szépre sikerült az ünnepi műsor is, ahol mi fennhangon énekeltük az előkészítő órán  megtanult Székely himnuszt is.

Szívesen vett részt az iskola összes tanulója a táncházban is, ahol néptáncos tanulók tanították a tánclépéseket társaiknak.

Kiállítás rendezése

Értékelő óra

 

Bemutató óra

 

Nemzeti összetartozás napja

További képek itt megtekinthetők!

   

HAT_KP_1_2023_1_000997

Pályázati azonosító: HAT-KP-1-2023_1-000997 (Kirándulás Erdély tájain)

Utazó diákok létszáma: 30 fő, Kísérő tanárok száma: 3 fő 

Megvalósítás időpontja: 2024.04.23. - 2024.04.27. 

Elnyert támogatás összege: 3 999 755HUF

Az utazás során érintett települések: Hódmezővásárhely, Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Szováta, Parajd, Korond, Farkaslaka, Csehétfalva, Udvarhely, Segesvár, Vajdahunyad

2024.03.20. - Magyarság Háza

Budapesten részt vettünk a kolozsvári Marosán Csaba színművész által tartott rendhagyó irodalomórán, ahol olyan érdekességeket tudhattunk meg mint, hogy melyik költőnknek volt a legbővebb szókincse, és melyek voltak a leggyakrabban használt szavai. Szó esett az erdélyi irodalmi személyekről, a magyar nyelv egyediségéről, de a humoros versek sem hiányoztak. A diákok nagyon élvezték az interaktív előadást, és bátran tettek bizonyságot a már meglévő tudásukról, de az érdeklődésben sem voltak restek. Az előadóművész érdeklődésére ismertettük a tervezett útvonalunkat, így ő külön kiemelte azokat a személyeket és helyszíneket, amelyeket tanulmányútunk során érintettük, így amikor a helyszínen voltunk meg is emlékeztünk ezekről. Ilyenek voltak például Arany János szülőhelye, Nagyszalonta, Ady Endre munkásságának egyik helyszíne, Nagyvárad, valamint mézesheteinek a helyszíne, Ciucea, az angol királyi család egyik felmenőjének, Rédey Claudiának a lakhelye Erdőszentgyörgyön, vagy a híres építészmérnök, polihisztor épületei Marosvásárhelyen.

2024.04.18. - Előkészítő óra

Az előkészítő órán a diákok rövid előadás formájában megismerkedtek az Erdélyben élő magyarság történelmével és demográfiai adataival, különös tekintettel a Trianoni-döntés következményeivel és azok máig tartó hatásaival. Kitértünk a Bécsi döntés során visszaadott területekre, illetve a második világháború utáni magyar autonóm tartomány létrejöttére és átalakítására is, valamint a kommunizmus során megkísérelt elrománosítási törekvésekre és azok hatásaira. Ezt nagyon szépen tudtuk szemléltetni a testvériskolánk, a Marosvásárhelyi Református Kollégium történetén keresztül is. Ezt követően ismertettük a részletes programot és néhány adatot az érintett településekről és látnivalóikról. Majd megbeszéltük a toleráns és kooperatív viselkedés alapszabályait, a buszos utazás során és a szálláson betartandó szabályokat, valamint kijelöltük a program során adódó feladatokért felelős személyeket. Végezetül a Határtalanul! Barangoló digitális tartalomtár segítségével játékos formában is megismerkedtünk a kirándulás során érintett településekkel. 

 

2024.04.23.-27. - Beszámolás az utazásról

A Határtalanul pályázat keretén belül a 7B osztálynak lehetősége volt 5 napot Erdélyben tölteni. Első állomásunk Nagyvárad volt, ahol megnéztük a szecessziós palotákat, majd meglátogattuk az Ady Endre emlékmúzeumot, és láthattuk, hogy egykor hol alkotott a költő. Ezután Kolozsváron tettük tiszteletünket a Mátyás király szobránál, és rövid séta keretében megnéztük a helyi nevezetességeket, majd felkerestük Mátyás király szülőházát. 

 

A második napunkat Marosvásárhelyen töltöttük. Meglátogattuk testvériskolánkat, a Marosvásárhelyi Református Kollégiumot, ahol megismertük az intézmény és az épület történetét, megnéztük az osztálytermeket, a könyvtárat, a tanári szobát, az iskola kiállított alapkövét, megismertük az iskola szokásait, szabályait, amelyek igencsak meglepőek voltak a diákjaink számára. Ezt követően egy rendhagyó történelem órán vettünk részt, ahol Haller Béla tanár úr, aki az egyik erdélyi nemes család leszármazottja, és a Castellum Alapítvány elnöke, mesélt az erdélyi nemesek életéről, és bemutatott néhány híres erdélyi várat és kastélyt. Az előadás után lehetőségünk nyílt az iskola dísztermét is megnézni, ahol éppen készültek a későbbi rendezvényre, de azért az igazgató úr beszélt arról, hogy a patinás termet nem csak az iskola használja a rendezvényeire, hanem számos verseny vagy egyéb városi oktatási rendezvény helyszínéül is szolgál. Sajnos hosszabb közös programot nem tudtunk tartani az iskola diákjaival, nem tudtunk órát látogatni, mert épp „iskola másként” hét volt, amikor nincs tanítás. Ráadásul az iskola éppen egy országos tantárgyversenyt szervezett, aminek aznap volt a megnyitója, így délelőtt is már szorgoskodtak a diákok a rendezvény előkészítésén, délután pedig mindenkinek ott volt feladata. Sajnálattal vettük tudomásul, de megbeszéltük, hogy a találkozás lehetőségeket keresni fogjuk, és a két iskola közötti kapcsolatot erősíteni szeretnénk. Ezt követően tiszteletünket tettük a Bolyaiak szobránál, meglátogattuk a Teleki Tékát, ahol értékes és ritka kiadványokat tekinthettünk meg, majd megismerkedtünk a híres matematikus, Bolyai János munkásságával is. Majd meglátogattuk a város egyik ikonikus épületét, a Kultúrpalotát, ahol megcsodáltuk a díszes előteret és lépcsőházakat, majd megnéztük az eredeti állapotába visszaállított tükörtermet a balladákat megelevenítő festett ablakokkal, végül a koncertteremben belehallgathattunk a zenekar próbájába. Sajnos az épület többi része még felújítás alatt volt, így azokat nem tekinthettük meg. A napot városnézéssel zártuk, ahol játékos feladatlapok segítségével ismerkedtünk meg a város történelmével és neves látnivalóival. A diákok csapatokra osztva kellett egy térkép és egy feladatlap segítségével megkeressék a város nevezetességeit, beazonosítsák azokat, és a róluk megadott fontos információkat is a helyszínekhez kellett rendelni. Így megtudhatták, hogy Bethlen Gábor adományozta a városnak a királyi város címet, vagy hogy hol szállt meg Petőfi mielőtt a Segesvári csatába indult volna, vagy hogy másik időpontban ugyan, de melyik ház vendége volt Bem apó, és hogy melyik fejedelmet koronázták a várban. A versengést követően jöhetett a jól megérdemelt pihenés a vár falai között.

 

Harmadik nap Székelyföldre látogattunk. Szovátán megnéztük a Medve-tavat, amit sajnos nem tudtunk körbesétálni, mert zuhogott az eső, de az esernyők alól kikandikálva, megcsodáltuk a település jellegzetes villáit. Parajdon felfedeztük a sóbányát, ahol megnéztük a helyi kis kiállítást a bánya történetéről, a kápolnát, szuveníreket vásároltunk, és a kijárat előtt megtekinthettük a régi, harang alakú József-bánya bejáratát. Korondon Máté Károly taplászmester bevezetett bennünket a taplógomba feldolgozásának rejtelmeibe, és aki figyelt a bemutatón, az kis ajándékkal mehetett haza. Farkaslakán felkerestük, és megkoszorúztuk Tamási Áron sírhelyét, majd elfoglaltuk szállásunkat Csehétfalván. Itt Lőrinczi Lajos lelkész úr fogadott bennünket, és mesélt nekünk Hódmezővásárhely és Csehétfalva kapcsolatának történetéről, illetve a székelyföldi kis településen végzett munkájukról. Különösen megható volt a templomban levő magyar zászló története, amit a faluból Magyarországra vándoroltak készíttettek és ajándékozták szülőfalujuknak, amikor az ugyan csak rövid időre, de visszakerült Magyarországhoz.

 

Negyedik napunkat Szejkefürdőn kezdtük, ahol a Mini Erdély Parkban makettek formájában megismerkedhettünk Erdély további nevezetességeivel, és kisvasúttal járhattuk körbe a mini Erdélyt. Ezt követően tiszteletünket tettük a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírjánál, és a székelykapu soron végighaladva megcsodáltuk a faragott motívumokat, megkerestük a legrégebbi kaput, illetve megpróbáltuk megfejteni a kapu egykori tulajdonosának nevét. A továbbiakban Erdély természeti szépségeit felkeresve végig sétáltunk a Békás-szoroson, majd gyönyörködtük a Gyilkos-tóban. A szállásra tartva azzal kellett szembesülnünk, hogy egy rali verseny miatt lezárták mindkét utat, amin haza mehettünk volna, így meg kellett várnunk, míg folytathattuk utunkat. Sajnos így nagyon későn értünk haza, és a tehenészet látogatása elmaradt. A bátrabbaknak viszont felajánlották, hogy másnap hajnalban még indulás előtt elmehetnek, és kipróbálhatják a tehénfejést. A helyszínre érkezve szomorúan konstatáltuk, hogy az előző évben még nagy állománnyal rendelkező gazdának, már alig maradt szarvasmarhája, ugyanis le kellett vágatnia az állatokat, de mesélt nekünk az állattartásról, a tej feldolgozásáról, és megígérte, hogy mire legközelebb megyünk, már ismét több állata lesz, ugyanis tervben van az állomány frissítése és bővítése. Bár a gyerekek többségénél a fáradtság győzött, azért akadt néhány lelkes diák, aki élt a fejés kipróbálásának lehetőségével, és a reggelihez büszkén szolgáltattak is egy kis frissen fejt tejet. 

 

Utolsó nap a hazafelé vezető úton meglátogattuk a segesvári várat, megnéztük a híres óratornyot, felmásztunk a diákok lépcsőjén, sétáltunk a középkori vár színes kis utcáin, megkoszorúztuk Petőfi szobrát, és a helyi finomságot, a papanas-t is megkóstoltuk. Utolsó megállónk Vajdahunyadon volt, ahol megcsodáltuk a „várak királyát”. Fölmentünk a tornyokba, megnéztük a lovagtermet, az egykori Országházat, és a bátrabbak a tömlöcbe vagy a kínzókamrába is betekinthettek. Szombaton este élményekkel tele értünk haza Hódmezővásárhelyre.

2024.05.02. - Értékelő óra bemutatása

Az értékelő órán közös élménybeszámolót tartottunk, a diákok elmondták a legkedvesebb emléküket a kirándulásról, melyik látnivaló vagy melyik programpont volt a kedvencük, és mi volt az, ami nem kötötte le őket annyira. Nagyon tetszett nekik a testvériskolánk, meglepődtek a helyi házirenden, de a legtöbbüket a Békás szoros nyűgözte le. A fényképek és videófelvételek megtekintése után egy Kahoot quiz segítségével felmértük, hogy mi mindent tanultak az utazás alkalmával, a nyertesek pedig erdélyi finomságokat kaptak díjként. Végül, a Határtalanul Barangoló feladatokkal zártuk az órát, ami most már nagyobb élmény volt, mert többet tudtak Erdély látnivalóiról, és a feladatokban szereplő helyszínekről.

2024.06.04. - Témanap

A témanapunkat a nemzeti összetartozás napján tartottuk meg, ahol iskolánk tanulói ünnepi műsorral készültek. Az irodalmi összeállítás után az iskola kórusa elénekelte Szarka Tamás Kézfogás című dalát, amelyet táncos diákjaink egy kis koreográfiával tettek gazdagabbá. A műsort egy táncházzal zártuk, ahol a Csürhe banda és iskolánk táncos diákjainak közreműködésével erdélyi néptáncokkal ismerkedtünk meg. Ezenkívül a pályázat keretén belül Erdélyben járt osztályok kiállítást szerveztek az utazásaik során készített képekből, így ismertetve az iskola többi diákjaival az elcsatolt terület értékeit. A képek mellé kitűztük a korondi Máté Károly taplászmestertől kapott székely és magyar zászlókat is jelképezve az összetartozásunkat. A szünetekben a kivetítőn a Határtalanul tanulmányútról készített videós beszámolókat nézhették meg a diákok illetve az összetartozás jegyében írt dalokat hallgathatták. A tanulmányúton részt vett diákok élménybeszámolói alapján egyre több diák reménykedik abban, hogy nekik is lesz lehetőségük ellátogatni Erdély tájaira, az idősebb diákok, akik már jártak ezeken a helyeken, pedig nosztalgiázva vettek részt a témanap programján.

A kiránduláson készült fényképek itt megtekinthetők:

Magyarság Háza

Előkészítő óra 

Utazás első napja

Utazás második napja

Utazás harmadik napja

Utazás negyedik napja

Utazás ötödik napja

Értékelő óra

Témanap

Video

Barangoló digitális tartalomtár használata

Helyi termelőnél készült fotók

Ismert személyiségekkel készült fotók

Busz + tábla

Határtalanul 2023

 

 

 


Projekt címe: Kirándulás Erdély tájain

Pályázati azonosító: HAT-KP-1-2023-1-000997


Projekt címe: Kirándulás  Erdély magyarlakta vidékein

Pályázati azonosító: HAT-KP-1-2023/1-000647


A tanulmányi kirándulások megvalósítása során igénybe vett jármű(vek) első szélvédőjére, egy legalább 400 mm x 800 mm méretű, fehér alapon Határtalanul! logóval, a kirándulást megvalósító oktatási intézmény nevével és az oktatási intézmény székhelyének nevével – olvasható betűmérettel – ellátott táblát jól látható módon helyeztünk ki.

Az utazást a szegedi székhelyű Tiszabusz Plusz Kft-vel valósítottuk meg. 
6728 Szeged, Dorozsmai út 38. email: tiszabuszplusz@gmail.com, Mobil: 0630/841-6003

2024.06.03-05.- 8.B kirándulás - Nagykovácsi

A 8.B természettudományos osztálynak a kirándulása is a tudomány jegyében zajlott. Első programunk során, Budapesten a fénymúzeumban, a fény különböző természetét ismerhettük meg. A szállásunk Nagykovácsiban volt. Este indultunk első túránkra, melyen egy átalakító segítségével a denevérek által kibocsátott jeleket is hallhattuk. Az éj beálltával, szentjános-bogarakként világítottunk zseblámpáinkkal a hegy gerincén. Másnap reggel egy rövid biológia óra keretében az éjszakai rovarcsapda áldozatairól hallottunk érdekességeket. Ezen a napon a mélybe ereszkedtünk és a Pálvölgyi barlangban próbáltuk ki az erőnket és az anorák szakítószilárdságát. Kiderült, hogy egészen szűk helyeken is átférünk, természetesen csak hason csúszva-mászva. A túra levezetéseként a délutánt a Margit-szigeten töltöttük, felfedezve szépségeit. Az utolsó napon sajnos csak kevés időt tölthettünk az állatkertben. A 3 nap alatt bepillantást nyertünk a fővárosi tömegközlekedés rejtelmeibe, ami bőröndökkel még nehezebbnek bizonyult.

2024.06.19. - 3.A és 3.D osztályok kirándulása Ópusztaszeren

A 3.A és 3.D osztály június 19-én Ópusztaszerre kirándult. Kirándulásunk során bejártuk a Történelmi Emlékparkot, megtekintettük a Rotundában a Feszty-körképet, valamint a parkban található látványosságokat. Történelmi olvasmányaink során elsajátított ismereteiket a gyerekek így összekapcsolhatták a számos látnivalóval. A napot egy önfeledt játékkal zártuk az Emlékpark játszóterén.


2024.06.15. - Tudásbajnokságon (levelezős verseny) elért eredményeink

A 2023/2024 tanévi Tudásbajnokság levelezős verseny júniusban lezárult. A résztvevő tanulók a tanév során 6 fordulón keresztül oldottak meg izgalmas feladatokat, tették próbára tudásukat legkedveltebb tantárgyaikban. Elért eredményeik:

Bíró Martin 5.a: természetismeret, magyar nyelv, matematika - arany fokozat
Keresztes Zétény 3.c: olvasás, szövegértés - arany fokozat
Kincses Áron 3.d: környezetismeret - ezüst fokozat
Kiss Zorinka 3.b: Matematika - arany fokozat
Kulcsár Nana 2.b: olvasás, szövegértés; matematika - arany fokozat
Lecza Zoé 2.a: matematika - ezüst fokozat
Mészáros Ádám Zotmund 3.c: matematika - arany fokozat
Miskolczi Anna 7.a: angol haladó - arany fokozat
Molnár Zsófia Mandula 3.b: angol haladó - arany fokozat
Nagy Balázs Levente 3.c: olvasás, szövegértés; környezetismeret - arany fokozat
Németh Luca 4.b: környezetismeret - bronz fokozat
Soós László András 4.b: matematika - bronz fokozat
Szűcs-Mészáros Csenge 2.c: olvasás, szövegértés; matematika - bronz fokozat
Tánczos Dorka 3.b: matematika - ezüst fokozat

2024.06.27-28. - Beiratkozás gimnáziumi osztályainkba

A gimnáziumi osztályainkba a 2024/2025. tanévre történő beiratkozás időpontja: 2024. június 27-28. (csütörtök-péntek)

A szülőknek a beiratkozás napján személyesen meg kell jelenni a középfokú intézményben. A gyermek személyi igazolványát, az általános iskolai tanulmányok befejezését igazoló bizonyítványát, valamint a beiratkozáshoz szükséges dokumentumok, nyilatkozatok eredeti példányát a beiratkozáskor be kell mutatni.

Azon tanulóinknak, akik jelenleg is az iskola tanulói személyesen kell beiratkozni a fenti időpontokban.

A beiratkozáshoz szükséges adatok azonban előzetesen (csak külső iskolákból érkezőknek), a KRÉTA rendszeren keresztül is megadhatók az intézmény számára, gyorsítva ezzel a középfokú intézménybe történő beiratkozás folyamatát. A szülőknek az előzetes, elektronikus adatbeküldésre 2024. június 19. és 2024. június 26. közötti időszakban van lehetősége. 

Oldalak