Jelenlegi hely

Címlap

HAT_KP_1_2021_1_000387_VAL_ELS_001

Pályázati azonosító: HAT-KP-1-2021/1-000387-VAL-ELS/001 (Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek)

A projekt címe: Vásárhelyről Vásárhelyre, történelmi kirándulás Erdélybe 

Pályázati adatok:
Utazó diákok létszáma: 35 fő, Kísérő tanárok száma: 3 fő
Megvalósítás időpontja: 2022. szeptember 9-11.
Elnyert támogatás összege: 3.993.850,-
Program:

A Németh László Gimnázium, Általános Iskola 8.a osztálya 2022. szeptember 7-11. között utazott Erdélybe. Az utazás 5 napja során az erdélyi partium nagy városait látogattuk meg. Utunk során ellátogattunk Aradra, Dévára, Vajdahunyadra, Gyulafehérvárra, Tordára, Torockóra, Nagyenyedre, Kolozsvárra és Nagyváradra. 

1. nap

2022. szeptember 7-én reggel 7 órakor indultunk Hódmezővásárhelyről. A határt átlépve első megállónk Arad városa volt. Megtekintettük a Szabadság téren álló Szabadság-szobrot, melyet 1890-ben avattak az aradi vértanúk emlékére. Ezután megkoszorúztuk az aradi tizenhárom vértanú emlékművét, amely egy mesterséges dombon álló obeliszk.

 

Arad után Déva felé vettük utunkat. A dévai vár látogatása felújítás miatt sajnos nem volt lehetséges. Azonban megtekintettük a Dévai vármegyeházat. Az első éjszakát Csernakeresztúron töltöttük. Vendéglátóink az utazás során minden alkalommal nagyon kedvesen fogadtak minket, megtettek mindent, hogy otthonosan érezzük magunkat. Kiváló ételekkel készültek nekünk.

2.nap

A második napon Vajdahunyad felé indultunk, ahol meglátogattuk a Vajdahunyadi várat. Bár a vár egy része felújítás alatt áll, szerencsére látogatható volt. Sokat tudtunk meg a Hunyadi családról. A várban valódi bárdokkal találkoztunk, akiknek hangulatos lantmuzsikáját hallva úgy éreztük, mintha valóban visszamentünk volna az időben.  

Vajdahunyad utána Gyulafehérvárra utaztunk, ahol megtekintettük a monumentális és csodálatos Gyulafehérvári érseki székesegyházat. A Szent-Mihály székesegyház kivételes történelmi emlékmű, melynek sírboltjában 11 erdélyi püspök nyugszik. Mellette található a Szentháromság-templom. A gyerekek itt kaptak egy óra szabadidőt, ami alatt megtekinthették egyénileg vagy csoportosan a két templomot és a közöttük húzódó kis utca árusainak portékáit. Ezután Nagyenyedre indultunk. A Nagyenyedi várat sajnos csak kívülről tudtuk megtekinteni felújítási munkálatok miatt. Azonban a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium nevelői szívesen láttak minket, meséltek az iskola történetéről, épületeiről. Igazán különleges érzés volt ott állni a nagyenyedi két fűzfa alatt. Megnéztük az iskola tablóit, összefutottunk néhány diákkal és a gyerekek ingyen elvihető könyvek közül tudtak válogatni, amik a kollégium portáján voltak kihelyezve. 

A napot Torockón fejeztük be. Itteni szállásunkon két éjszakát töltöttünk, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a Székelykőre. Megtekintettük a torockói vízimalmot, ahol még ma is folyik a víz. István bácsi pedig elmesélte a gyerekeknek, hogy is működött akkoriban a malom. Csodásan berendezett szobában hallgathattuk a történeteket a régi szokásokról. 

3.nap

A harmadik napon sajnos nem volt kegyes hozzánk az időjárás. Úticélunk Torda volt, a Tordai-hasadék és a Tordai sóbánya. Az esős időjárásra való tekintettel balesetveszély miatt töröltük a Tordai-hasadékot a napi programból. Így először tettünk egy sétát Torockón, ahol megtekintettük a falu legrégebbi házát, ami majd 400 éves és még mindig áll. Utána elutaztunk a szomszédos Torockószentgyörgyre, ahol megnéztük a torockószentgyörgyi várat. Így nem maradtunk túra nélkül. A nap második felében pedig a Tordai sóbánya lenyűgöző látványát élvezhettük. Elképesztő, szinte meseszerű volt a sóbánya látványa. 

4.nap

A negyedik napot Kolozsváron töltöttük. Megtekintettük Mátyás király szobrát (Matthias Corvinus emlékmű), majd szülőházát (Matthias Corvinus-ház), a Szent Mihály templomot. A gyerekek szabad program keretein belül megnézhették Kolozsvár látványosságait, ebédeltek a főtér éttermeiben, fagyit és kürtőskalácsot kóstolhattak. 

Az utolsó éjszakánkat Magyarlónán töltöttük. Onnan Nagyvárad felé indultunk. Rövid pihenőt tettünk a Király-hágón. Nagyvárad felé haladva átutaztunk Csucsán, ahol láttuk a régi Boncza-kastélyt, ahol Ady Endre és Boncza Berta töltötték házasságuk első éveit. 

5.nap

Nagyváradon először ellátogattunk a Római katolikus bazilikához, melyben éppen zajlott a magyar nyelvű istentisztelet, így csak rövid betekintésre volt lehetőségünk. Nagyvárad főtere igazán lenyűgöző, hiszen rengeteg látnivalót találtunk ott egy helyen. Megtekintettük a Görög Katolikus püspökséget, a Fekete Sas palotát, a várat. Elsétáltunk a Nagyváradi Állami Színházhoz, majd megtekintettük a Holnaposok szoborcsoportját, mely az Ady Endre által alapított Holnap irodalmi társaság meghatározó alakjait ábrázolta. 

Ezt követően élményekkel telve, kissé fáradtan ültünk fel a buszra, búcsút intettünk Erdélynek és haza indultunk. 

Előkészítő foglalkozás: 2022. június 2.

Helyszín: Németh László Gimnázium, Általános Iskola A319-es terem.

Osztályunk a Magyarság Háza által szervezett portréfilm vetítésén vett részt. A filmet saját osztálytermünkben tekintettük meg, melynek címe Törpének lenni egy óriásoknak szánt világban. Az osztályfőnök tekintette meg a gyerekekkel a filmet. Illetve a film előtt megtekintett az osztály egy rövid összeállítást az országról, a meglátogatni kívánt városokról, hogy a diákok kapjanak egy képet az 5 nap programjáról. Megbeszélték az országra jellemző sajátosságokat, történelmi vonatkozásokat, illetve azt, hogyan érdemes viselkedni egy utazáson, idegen országban.
A film után megbeszéltük a film történetét és tanulságát. Sokat beszéltünk a háláról és mások elfogadásáról. Annak fontosságáról, hogy hálásnak kell lennünk minden percért, amit egészségesen szeretteink körében tölthetünk. Fontos az, hogy elfogadjunk másokat és segítsünk, ha szükség van rá.

Értékelő óra: 2022. szeptember 14.

Az értékelő órára a hazaérkezést követő héten került sor osztályfőnöki órán. A diákok összeállítottak egy válogatást a saját maguk által készített fotókból. Így újra felidéztük, mely városokban jártunk. A romániai magyarság hihetetlen kedvességgel és vendégszeretettel fogadott minket. Vendéglátóink mindent megtettek, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Nagyon érdekesnek találtuk a falusi turizmus elveit követő szállásokat, hiszen a gyerekek ritkán alszanak ilyen körülmények között. Jó volt látniuk azt, hogy hogyan is élnek más országban a magyarok. A kisebb szobákban való elhelyezés pedig előnyösen építette a közösséget is. A gyerekek nagyon pozitívan értékelték a kirándulás útvonalát, helyszíneit is. Azóta irodalomból és történelemből már többször kamatoztatták személyes tapasztalataikat, hiszen nyolcadik osztályban tanulnak Ady Endréről is. Sokkal közelebb érezték magukhoz a költőt így, hogy megfordultak Nagyváradon és Csucsán is.

A kiránduláson készült fényképek itt megtekinthetők!