Jelenlegi hely

Címlap

2024.03.04. - NTA foglalkozás

2024. 03.05. 14.30 - 18.00 - NTA - A szív titkai (Dr Varró András profeszor előadása, anatómiai és szövettani gyakorlat)

2024. március 4-én egy sokszínű NTA foglalkozás volt a Németh László Gimnáziumban. Minden programelem a kardiológiai vizsgálatokra és a szív és érrendszer tárgykörébe épült. A foglalkozáshoz a gyerekek előzetesen kaptak egy online tananyagot, amit önállóan kellett feldolgozniuk. A jelenléti alkalmon vendégünk volt Varró András professzor, az NTA kuratóriumi elnöke, aki a hirtelen szívhalálról folytatott kutatómunkáját mutatta be a diákoknak. A programon több, mint 60 diák vett részt – a részvételi lehetőségnek pusztán a létszámkorlát szabott határt. A diákok több intézményből érkeztek (Németh László Gimnázium, Bethlen Gábor Református Gimnázium – Hódmezővásárhely, Táncsics Mihály Gimnázium – Orosháza, Nicolae Bălcescu Román Gimnázium – Gyula, Batsányi János Gimnázium – Csongrád). Az előadás értékét a szakmai tartalom mellett az is emelte, hogy professzor úr rendkívül széleslátókörű – többször megcsillantotta történelmi tudását és a sport iránti szeretetét. A hallgatók figyelmét folyamatosan fenn tudta tartani érdekességekkel és szemléletes példákkal. Előadásában részletesen kitért Erwin Neher és Bert Sakmann Nobel- díjas kutatásaira a transzmemmbrán ioncsatornák működéséről, valamint középiskolások számára is érthető módon bemutatta a patch-clamp technikát. Megismerkedhettünk a hírtelen szívhalálra hajlamosító tényezőkkel, valamint bemutatta a kutatásba bevont „önkéntes” beagle kutyákat. Az előadás közben – végén és még utána is – készségesen válaszolt a véget nem érő kérdések sorára.

szünet után laborgyakorlattal folytatódott a rendezvény. A gyakorlathoz felhasznált oktatóanyagokat egy blogbejegyzésben érhették el a diákok: https://bubo.blog.hu/2018/02/06/sziv_203 . Sertés szívet boncoltunk, felépítését összehasonlítottuk a pulykaszív felépítésével. A bemutató boncolás után a boncolás lépéseit a blogbejegyzésen nyilvános ppt alapján könnyen követni tudták. A gyakorlat második felében összehasonlító szövettani vizsgáltakok keretében megismerkedhettek a normál szív – infarktusos szív, normál vér – leukémiás vér, normál ér – elmeszesedett ér mikroszkópos jellemzőivel.  Hosszú, de sikeres – színes rendezvényt zártunk le 18 órakor.