Jelenlegi hely

Címlap

2023.12.13-15. - XXI. Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója

2023. december 13-15 közt került megrendezésre a XXI. alkalommal a Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója. Iskolánk 5 tanulója vett részt a konferencián (Fátyol Adrienn, Fődi Kitti, Dancsik Adrienn, Kokovai Zita, Kelemen Csenge). Csütörtök délelőtt a Szent-Györgyi hallgatók és mentorok mutatták be kutatási programjaikat, párhuzamos programként a diákok kerekasztal beszélgetéseken vehettek részt. Itt lehetőségük nyílt Szent-Györgyi hallgatókkal személyesen is beszélgetni, megismerkedhettek az egyetemi képzési program előnyeivel, lehetőségeivel.  

Délután neves kutatók és Nobel-díjasok mutatták be kutatómunkáikat: Sahin-Tóth Miklós (Kaliforniai Egyetem professzora), Randy Schekman (Fiziológiai és Orvostudományi Nobel-díj, 2013), Ole Petersen (Cardiffi Egyetem professzora), Thomas Südhof (Fiziológiai és Orvostudományi Nobel-díj, 2013).  

Az este nagyszabású gálaesttel egybekötött vacsorával zárult. 

A konferencia legizgalmasabb része a péntekre került: délután egyetemi laborokba látogathattunk el, ott gyakorlatokon vehettünk részt, délelőtt pedig lehetőséget kaptak a diákok, hogy mentorokkal, professzorokkal, Nobel díjasokkal beszélgessenek. Nehéz szavakba önteni egy ilyen élményt, talán nem is éli meg mindenki a pillanatot méltóképpen, és bár nagyok a szavak, de semmiképp nem túlzóak: ezek az emberek olykor csak pár millió – néha az egész világ megmentői.