Jelenlegi hely

Címlap

2022.04.04-07. - XVIII. Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója

Az első napon párhuzamosan 5 laborfoglalkozás került megrendezésre. A foglalkozások egyik helyszíne iskolánk volt: Szénásiné Földesi Zsuzsanna csirkeboncolást tartott, Csaláné Böngyik Edit EKG méréseket mutatott be. Nagy sikert aratott az ide érkező diákok körében, hogy a harmadik foglalkozást egy NTA-s diáktársuk, Lemaitre Lucien tartotta: fehérjeminták spektrofotometriás vizsgálatát mutatta be.

A vásárhelyi diákcsapatban 12 tanulónk vett részt. Ők 4 napon keresztül élvezhették a változatos programokat, és a szegedi Forrás Hotel vendégszeretetét.

Kedden Aaron Ciechanover Nobel díjas díszelőadásával indult a nap, majd  az idegtudományi szekció előadásait hallgathattuk meg. A délelőtt lezárása kiemelten fontos volt iskolánk számára: LEmaitre Lucien kapta a megtisztelő Év Diákja címet. A díj átvétele előtt meghallgathattuk előadását: Science for a better life -at home and in medication címmel. Nagy dolog a díj, az erkölcsi elismerés, de az igazi megtiszteltetés az volt, hogy a SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjának Kongresszusi termében több száz diák, neves tudósok és Nobel díjasok közönsége előtt tarthatta meg előadását. 

Délután egy nagyszabású szimultán laborgyakorlat volt a Szegedi Városi Sportcsarnokban. Itt több, mint 100 csapat végzett egyszerre gélelektroforézist - vezetőtanárok és diák segítők segítségével.

A délutáni programokat Kurt Wüthricht Nobel díjas kutató előadása zárta. 

Szerdán ismét Nobel díjas díszelőadással indult a nap: Erwin Neher szinapszisokkal foglalkozó kutatásait mutatta be, majd az idegtudományi szekció 2. részének előadóit hallgathattuk meg. 

Délután a Bert Sakmann kollégium névadó ünnepségén vettünk részt.

A nap zárásaként egy nagyszabású gálaműsort néztünk meg a Szegedi NEmzeti Színházban. Örömünkre a korábbi években is nagy sikert aratott néptánc csoportok produkcióit nézhettük meg. Különös érzés Dr Hegyi Péter professzort - az NTA programigazgatóját néptáncosként megismerni: személyisége és sokszínűsége minden bizonnyal nagyon isnpiráló a diákok számára. Az estét a Tisza Szállóban rendezett állófogadás zárta.

A konferencia zárónapján a Talentum díjasok előadásait hallgattuk meg, valamint kerekasztal beszélgetéseken vettek részt a diákok. 

Köszönjük a részvételi lehetőséget a Nemzeti Tudós Akadémiának.