
2024.03.26. - „Tejút” – a tehéntől az asztalig - MTA Alumni program
2024.03.26. - „Tejút” – a tehéntől az asztalig - MTA Alumni program
A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola Természettudományos Önképzőkör (TÖK) újabb előadója között köszönhettük a Középiskolai MTA Alumni programmal való együttműködésnek köszönhetően Dr. Gráff Myrtill egyetemi docenst, aki Hódmezővásárhelyről érkezett hozzánk, a Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági Kar, Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézet (6800 Hódmezővásárhely, Andrássy út 15., V. ép. tetőtér, 406. szoba, kocsisne.graff.myrtill@szte.hu) munkatársaként.
Hálásan köszönjük a Tanárnőnek „Tejút” – a tehéntől az asztalig című diákközpontú, a gyerekek tanulmányaihoz kiváló, gyerekfejjel könnyen értelmezhető magyarázatokkal bővelkedő színes előadását!
2024.03.26-án a tej képződésének rejtelmeibe kaphattunk betekintést. A gyerekek 9. évfolyamon tanulják az emberi szervrendszereket. Nemrég fejeztük be a hormonrendszer, immunrendszer és a szaporodás témaköreit. Az előadásban nagyon sok visszautalás volt ezekre a témákra. Megismerhettük a szarvasmarhák tejtermelésének szervezeti felépítését. Melyek azok a tápanyagok, melyekből a tej képződni fog? A tejben és tejtermékekben számos értékes tápanyag – fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok – található, melyekre a szervezetnek szüksége van. Milyen összefüggés van a tőgy felépítésében az alveoulusokat határoló mirigysejtek és az azokat körülölel sűrű hajszálérhálózat, valamint a speciális izomsejtek (kosársejtek) működése között. Tudtad, hogy csupán egy liter tej előállításához 500 liter vérnek kell átáramlania a tőgyszerkezeten? Amikor a tehenek tejtermelésük csúcsán vannak naponta kb. 30-35 liter tejet tudnak termelni. Ahhoz, hogy a boltokban tejet tudjuk vásárolni, nem elég a tejnek az állat testében képződnie, hanem hormonális hatásra a mirigysejtekből a kosársejtek összepréselődésével ki is kell kerülnie annak a tejmedencébe. Ezt szakszóval a tejleadási hormon okozza, ez az oxitocin. Termelődésének ingere lehet a fejőházba terelés is, mint feltételes reflex. Ha az állatokkal nem megfelelően bánnak, stressz éri őket, akkor a termelődő adrenalin blokkolja az oxitocin hatását. Ekkor tejvisszatartás jön létre. Azt is megtudhattuk, hogy a tej mikróbaszám határértéke 100 000 db/cm3, a szomatikus sejtszámé pedig 400 000 db/cm3. A tej egyáltatlán nem tartalmazhat gátlóanyagot, például: mosószer, antibiotikum. A tej hőkezelése 100,2 °C-on forralással beltartalmi értékcsökkenést okoz, ezért a pasztőrözés során UHT (Ultra Hight Temperature Treated Technolog) 135-150 °C között pasztőrözik a tejet minimum egy másodpercig, így akár 90 napig is eltartható. Az UHT tej nem igényel hűtést. Az ESL (Extend Shelf Life) olyan hőkezelés, amelynek során a tejet néhány pillanatig 100-135 °C közötti hőmérsékletre melegítik, majd gyorsan lehűtik. Ennek következtében a tej élvezeti értéke nem csökken, azonban az eltarthatósága 21-28 napra nő. Az ESL tejek hűtést igényelnek.
Ezúton is hálásan köszönjük az előadás megtartását lehetővé tevő közreműködést az MTA Alumni Program számára!
![]() |
![]() |
![]() |


