Jelenlegi hely

Címlap

2022.05.24-29. - 9.A osztály - Élményekkel teli kirándulásunk Erdélyben

Projekt címe: Erdély kincseinek felfedezése gimnáziumi kirándulás keretében 

Pályázati azonosító: HAT-KP-2-2021/1-000179 

Tanulmányi kirándulás középiskolásoknak 

Pályázati adatok:

Utazó diákok létszáma: 33 fő 

Kísérő tanárok száma: 3 fő 

Megvalósítás időpontja: 2022.05.24. - 2022.05.28. 

Elnyert támogatás összege: 3 313 925 HUF 

Az utazás során érintett települések: Hódmezővásárhely, Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Szováta, Parajd, Korond, Farkaslaka, Csehétfalva, Udvarhely, Segesvár, Nagyszeben

A diákok beszámolója:

Kedd reggel korán indultunk Hódmezővásárhelyről. Első úticélunk Nagyvárad volt. Sétáltunk a nagy főtéren és betértünk a Fekete Sas Palotába, ahol megcsodáltuk a gyönyörű üvegablakokat. Majd a Holnaposok szoborcsoportnál készítettünk fényképeket Ady Endrével és társaival. A Nemzeti Színház történelmébe is bepillantást nyertünk, és mindeközben megtekintettünk pár szecessziós épületet, köztük az Apollo, a Stern és a Moskovits Miksa palotát. Egy kis utazás után Kolozsvárra érkeztünk. A Mátyás szoborcsoportnál osztályképet készítettünk és koszorúztunk. Ezután megnéztük a Szent Mihály templomot, valamint Mátyás király és Bocskai István szülőházát is. Este elfoglaltuk szállásunkat Marosvásárhelyen, a Hotel Everestben.

Második nap újult erővel elindultunk felfedezni Marosvásárhelyt. Először a Kultúrpalotába vezetett utunk, ahol egy kedves hölgy körbevezetett minket. Megnéztük a magyar és a román kiállítást és meghallgattunk egy zenekari próbát is. Majd benéztünk a régi Városházába és felmásztunk a toronyba ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a városra. Ezután ellátogattunk a Teleki Tékába és a Bolyai János múzeumba, ahol meghallgattunk egy előadást és bővítettük tudásunkat. Ezt követően megkoszorúztuk Bolyai János és Bolyai Farkas szobrát és megnéztük a Marosvásárhelyi Református Kollégiumot. Végül egy vaktérképes feladattal megismertük a város pár nevezetességét.

Csütörtökön reggeli után összepakolva útnak indultunk. Elsőnek Szovátán álltunk meg, ahol körbe sétáltuk a Medve tavat és gyönyörködtünk a tájban. Következő megállónk Parajd volt. Egy csuklós busz vitt le minket a sóbányába. A bányában hideg volt, de megérte lemenni hiszen lenyűgöző látvány fogadott minket. Majd elhagyva Parajdot, Korondra vezetett utunk, ahol egy kedves taplászmester tartott nekünk bemutatót arról, hogy mire jó a taplógomba, és miket szokott készíteni belőle. Ezután Farkaslakára mentünk, ahol Tamási Áron sírját koszorúztuk meg. A napunk végállomásaként Csehétfalván elfoglaltuk szállásunkat.

Pénteken korán keltünk, majd a hosszú szerpentinen való utazás után a Békás-szoroshoz érkeztünk. A látvány felülmúlta elképzeléseinket. Egy kis túrával magunkba szívtuk a táj szépségét. A hatalmas sziklák, az út mellett csörgedező patak és a körbeölelő fák között tett séta feltöltött minket. Később a Gyilkos tónál folytattuk utunkat. Elképesztő természeti csoda tárult elénk, ahogy megpillantottuk a tóból kiálló fatörzseket. A legenda szerint azért hívják Gyilkos tónak, mert az ott nyájakat legeltető pásztorokat maguk alá temették a hegyoldalról lezúduló sziklák. Utunkat Szejkefürdőn folytattuk, ahol megcsodáltuk a 16 székelykaput, amiket gyönyörű népi motívumok és virágok díszítettek. A végén Orbán Balázs síremlékét koszorúztuk meg és hallhattunk életéről.

Az utolsó napon első úticélunk Segesvár volt. Megtekintettük a segesvári várat, ahol megtaláltuk Drakula házát és felmásztunk a diákok lépcsőjén. Ezután Nagyszebenbe látogattunk el. Ott megkóstoltuk a híres helyi finomságot, a papanasi-t. Aztán a főtéren tett séta után elindultunk haza. Hazafelé hosszú volt az út, de végül megérkeztünk a Tesco parkolójába, és búcsút vettünk egymástól. (9A és 10B diákjai)

További média tartalmak: 

Magyarság Háza: https://photos.app.goo.gl/fSpxBbFkMZadMiki9 

Előkészítő óra: https://photos.app.goo.gl/uUhK8SwjSptfmz186 

2022.05.24. Első nap: https://photos.app.goo.gl/DNmDFmiTPU7mai1R9 

2022.05.25. Második nap: https://photos.app.goo.gl/fxrZh5XFSRt3rX6N7 

2022.05.26. Harmadik nap: https://photos.app.goo.gl/VGiDYTWfcoD7b9ye6 

2022.05.27. Negyedik nap: https://photos.app.goo.gl/atAd6ZQvBN7aiU63A 

2022.05.28. Ötödik nap: https://photos.app.goo.gl/g66JKNqPU9749LwbA 

Értékelő óra: https://photos.app.goo.gl/GUpwJsHqgJ3DZdBa6 

Nemzeti összetartozás tematikus hét, testvériskolai megállapodás: https://photos.app.goo.gl/RUq3DJfQarBiJWTA7 

Rövid video beszámoló: https://photos.app.goo.gl/N3QaxLuLqpNy2bA77